Opća bolnica Nova Gradiška bogatija je za još dva nova ultrazvučna aparata.

Jedan je za potrebe ginekološke službe i smješten u ginekološkoj ambulanti, a namijenjen je ultrazvučnim pregledima trudnica i ginekoloških pacijentica:

– To je najmoderniji aparat najnovije generacije koji bi trebao zadovoljavati i više od standarda u samoj Republici Hrvatskoj. Uređaj je opremljen sa svim novim softverima tako da će nam znatno olakšati i unaprijediti rad. Obzirom da je uređaj na kojemu smo radili nabavljen prije dosta vremena, bilo nam je znatno otežano dijagnosticirati, prvenstveno, patološke probleme.

Vrijednost je ultrazvučnog aparata 800.000,00 kuna, stoga smo sada, što se tiče ultrazvučne aparature, kompletno opremljeni. Tu je i još jedan manji, novi pomoćni aparat u rodilištu koji nam služi za ultrazvučne preglede tijekom samog poroda – kaže dr. Boris Lovrić, voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju u Općoj bolnici Nova Gradiška.

Uz ovaj, novi je ultrazvuk dobio i Odjel za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje:

– Radi se o novom, ultrazvučnom, mobilnom aparatu, vrijednosti 200.000,00 kuna koji će služiti za brzu ultrazvučnu orijentacijsku i drugu dijagnostiku. Njime će se moći služiti svi koji opskrbljuju pacijente u intenzivnoj jedinici, od samih anesteziologa, internista, kirurga, radiologa…

Na taj je način znatno olakšana i unaprijeđena skrb i brzina dijagnostike kod pacijenata na intenzivnom liječenju. Više neće biti potrebno „teške” pacijente seliti iz jedinice intenzivnog liječenja i transportirati ih do ultrazvučnih jedinica. Uz ovaj ultrazvučni aparat, sve će se to moći obaviti na „licu mjesta”. Ujedno, pojedini zahvati, poput punkcija, moći će se raditi puno sigurnije uz ultrazvučni nadzor.

Na ovakav je način, donekle, zaokružena nabava ultrazvučnih aparata u novogradiškoj bolnici.

Valja istaknuti da su to su dva u nizu nekoliko ultrazvučnih aparata koje smo dobili u ovoj godini. Obzirom da se u našu bolnicu vraćaju ili će se vraćati specijalisti, prvenstveno internisti koji obavljaju ultrazvučne djelatnosti, povećat će se i potreba za dijagnostičkim pregledima.

Samim povećanjem broja specijalista na ovakav se način nastoji udovoljiti potrebama svakog od njih da mogu nesmetano izvršavati ultrazvučne pretrage. Ujedno, time će se smanjiti liste čekanja te ubrzati i poboljšati sama dijagnostika – kaže dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

 

Komentari