Županu Brodsko-posavske županije Danijelu Marušiću povjeren je još jedan mandat u Odboru regija.

Što Odbor regija radi?
Odbor regija omogućuje regijama i gradovima da službeno iznesu svoje stavove u zakonodavnim postupcima EU-a i tako osigurava poštovanje položaja i potreba regionalnih i lokalnih vlasti.

Kad se Odboru regija dostavi zakonodavni prijedlog, on sastavlja i donosi mišljenje te ga prosljeđuje relevantnim institucijama EU-a Odbor regija donosi i mišljenja na vlastitu inicijativu.

Sastav
Članovi Odbora regija izabrani su predstavnici u lokalnim ili regionalnim tijelima vlasti. Svaka država predlaže članove po svojem izboru, a Vijeće EU-a imenuje ih na petogodišnje mandate, koji se mogu obnoviti. Broj članova po državi ovisi o broju stanovnika te države.

Članovi iz jedne države čine nacionalno izaslanstvo koje odražava političku, geografsku, regionalnu i lokalnu strukturu te države.Svaki član može se i pridružiti nekoj političkoj skupini u Odboru regija.

Trenutačno postoji pet političkih klubova koji predstavljaju niz stranačkih pripadnosti: Europska pučka stranka (EPP), Stranka europskih socijalista (PES), Klub zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), Klub zastupnika Europskog saveza (EA)en i Klub zastupnika Europskih konzervativaca i reformistaen (ECR). Članovi se ne moraju pridružiti ni jednoj političkoj stranci ako to ne žele (nezavisni članovi).

Odbor regija imenuje jednog od svojih članova predsjednikom na mandat od dvije i pol godine.

Kako funkcionira Odbor regija?
Odbor regija imenuje izvjestitelja (jedan od članova) koji se savjetuje s dionicima i sastavlja mišljenje. Tada povjerenstvo Odbora regija za odgovarajuće područje politike raspravlja o mišljenju i prihvaća ga.

Zatim se na plenarnoj sjednici mišljenje predstavlja svim članovima, koji glasuju o njegovoj izmjeni i donošenju. Naposljetku se mišljenje prosljeđuje i dostavlja svim relevantnim institucijama EU-a.Tijekom godine održi se najviše šest plenarnih sjednica, na kojima se donose mišljenja o između 50 i 80 zakonodavnih projekata.

Izvor: europa.eu
Foto: GO HDZ Nova Gradiška

Komentari
Prethodni članakNaša pozitiva: Siniša Hoborka i njegova obitelj vinogradarstvom se bave više od 20 godina
Sljedeći članakPobjeda nogometaša “Sloge”