SLAVONSKI BROD – Tri radna dana prije kraja poslovne 2013. godine, bit će održana četvrta Skupština Brodsko-posavske županije. Odlučio je tako predsjednik, Pero Ćosić, pozvavši vijećnike na najvažniju sesiju ove godine, u petak, 20. prosinca. 2013. Sreća je da poštuju pamet, u protivnom ne bi toliko plaćali intelektualne usluge.

Na Dnevnom redu, kojeg čine 24 točke, nalaze se i dvije najvažnije koje ovo predstavničko tijelo donosi tijekom jedne godine: prijedlog Rebalansa proračuna za 2013. i prijedlog Proračuna za 2014. godinu.

Budući da su županije, kao i većina Općina, prevelik trošak poreznim obveznicima, jer su, primarno, same sebi svrha, s posebnom pažnjom prati se njihovo trošenje sredstava na nepotrebne ‘projekte’ i još nepotrebnije zaposlene.

Rebalans (i) županu Danijelu Marušiću, služi za pokriće njegove voluntarističke politike koju je provodio tijekom godine, odstupajući od temeljnih načela proračuna.

Prebacivanjem, s raznih proračunskih pozicija, do pet posto sredstava, na ‘projekte’ su favorizirali Župan i njegovi pobočnici, metodologija je rada svojstvena izvršnoj vlasti koja nema stabilnu parlamentarnu većinu. Na taj način, na primjer, brodski gradonačelnik Mirko Duspara završio je, prethodno zajednički planiranu, izgradnju Gradske tržnice i Gradskih bazena – unatoč kasnijem protivljenju ‘Nove većine’.

Ima li tko pitati, ako nema tko korigirati?

Županijski vijećnici će, vjerojatno prije ručka, na samoj sjednici, tiho kao i dosad, od Župana moliti pojašnjenje ovakvog trošenja sredstava – i po količini i po formi – bez odluke Skupštine, a mi tek ističemo neke od Županovih proračunskih bisera iz 2013. godine.

Ukupan izvorni prihod Brodsko-posavske županije, u 2013. godini, bit će (dvostruko veći nego je bio prije desetak godina) oko 65 milijuna kuna. Od toga za 105 zaposlenih bit će potrošeno oko 12,2 milijuna kuna. Dakle 9.523 kune po zaposlenom, mjesečno.

Budući da nitko od zaposlenih u Županiji ne smije komunicirati s novinarima SBplusa, a mi ne namjeravamo svaki dan s njima se dopisivati, donosimo tek neke bisere iz službenih dokumenata, koje je Ćosić županijskim vijećnicima poslao zbog njihove pripreme za predstojeću sjednicu, a nama na znanje i ravnanje.

Skup ili nepotreban trošak

– Financiranje izdavanja županijskog Službenog vjesnika plaćeno je 700 tisuća kuna. S tim sredstvima, bezmalo, Župan je mogao financirati izdavanje jednog lokalnog tjednika.

– Za financiranje političkih stranaka potrošeno je 700 tisuća kuna. Kakve jesu te stranke i za manje bi šutjeli. Vjerojatno.

– Za Dan županije planirano je utrošiti 100 tisuća kuna, a utrošeno je 200 tisuća. Dakle, 100 posto više od planiranog. Što li je toliko koštalo ostaje vijećnicima za istražiti, ako i sami nisu sudjelovali u trošku.

– Pored više od sto zaposlenih i unatoč financiranju doktorskih studije za županove najbliže suradnike, Županija će u 2013. godini, za intelektualne i osobne usluge, potrošiti 5,7 milijuna kuna, iako je planirao ‘samo’ 3,7 milijuna.

– I naknade troškova osobama izvan radnog odnosa povećane su s planiranih 941 tisuću na 1,1 milijuna kuna.

– Ipak, rekord u povećanju troškova, u odnosu na planirane, svakako jesu: ‘Naknade za rad predstavničkih i izvršnih tijela, povjerenstava i slično’ s planiranih 3,9 na 8,3 milijuna kuna.

Iz tek nekoliko navedenih bisera koji se kriju u šumi brojki Rebalansa i Proračuna, vidljivo je kako su vijećnici i izvršna vlast veliki trošak poreznih obveznika. Ipak, sreća je da oni poštuju pamet, u protivnom ne bi toliko plaćali intelektualne usluge.

Autor: Sbplus/Jerko Zovak

Komentari
Prethodni članak“Sačuvajmo običaje stare” – (photo)
Sljedeći članak“Sačuvajmo običaje stare” – (photo)