Članovi jedne od najbrojnijih udruga s novogradiškog područja, Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk” sinoć su Gradu u čast održali svoj tradicionalni cjelovečernji koncert pod nazivom “Sačuvajmo običaje stare”. Do posljednjeg mjesta ispunjena dvorana novogradiškog Doma kulture bila je i ovoga puta dokaz da “Trenkovci” imaju svoje poklonike i da sve što rade i vježbaju itekako ima smisla i razloga postojanja.

Osnovani, sada već davne 1994. godine, svih ovih godina rada i postajanja “Trenkovci” su dostojno pronosili ime svoga grada i kraja, a tako, ističu, namjeravaju i dalje. Danas broje 55 odraslih članova, i što je itekako bitno za reći i naglasiti – tridesetero djece. Rade u nekoliko sekcija: tamburaškoj, folklornoj, pjevačkoj, dramskoj te mlađoj i starijoj dječjoj sekciji.

Svojim radom i postojanjem žele njegovati tradiciju i baštinu svoga kraja, a puno pažnje posvećuju mladima i čvrsto se drže one stare izreke „da na mladima svijet ostaje“.

Ostvarili su velik broj nastupa diljem zemlje i inozemstva, a organizatori su i vrijednih smotri – četiri državne smotre puhačkih tradicijskih instrumenata i prve državne smotre šetanih kola. Posebne uspjehe postiže njihova dramska skupina. Vrijedno rade, vjerni sakupljači i čuvari narodnog ruha, običaja i tradicije, entuzijasti, zaljubljenici u folklornu baštinu.

A pokazali su i sinoć da su tijekom godine puno radili i naučili, stoga smo svi skupa uživali u brojnim koreografijama, pjesmama i izvedbama naših “Trenkovaca”.

Ne treba posebno ni napominjati da je, sada već tradicionalni igrokaz, do suza nasmijao posjetitelje. “Nisu marke za seljake”, naziv je ovogodišnjeg koji je režiran prema ideji njihove voditeljice Vesne Vlaović, a za tekst i scenu bili zaslužni svi glumci. Dobro poznata družina, Vinka, Mata, Jula, prija Milka i ostali ovoga su nas puta poveli u Njemačku i šezdesete godine kada su brojni Novogradiščani odlazili “trbuhom za kruhom”, u potrazi za boljim životom. Naravno, dogodovština nije nedostajalo, neki su uspjeli, a neki, bome i nisu…

Nastavak slijedi večeras od 18 sati, a “Trenkovci” su ovoga puta pozvali i goste, članove Kulturno umjetničkog društva “Rakalj” iz Raklja u Istarskoj županiji. I večeras je dvorana puna, a ističu organizatori, da je snage – “napunili” bi je i sutra!

Sve čestitke i naravno, samo tako dalje!

AUTOR: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakŽupan Marušić intelektualne usluge platio 5,7 milijuna kuna
Sljedeći članakNavik on živi ki zgine pošteno