U sklopu projekta ”Mali veliki redatelji” Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava organizira besplatne online radionice filmske režije. Otovrene su prijave za drugi ciklus namijenjen učenicima srednjih škola.

Projekt „Mali veliki redatelji“ pruža svojim sudionicima priliku za ulazak u svijet filma. Rijetko tko barem jednom u životu nije sanjao da sudjeluje u stvaranju sedme umjetnosti. Ovim projektom se otvara upravo ta mogućnost, pri čemu svatko ima priliku pretočiti vlastitu ideju u film. Kroz trinaest radionica sudionici će imati priliku učiti o osnovama režije, pisanju scenarija, snimanju i montaži. Kroz teoriju i praktične zadatke, korak po korak stvaraju vlastiti kratki film, a tijekom cijelog procesa imaju podršku mentora, filmskog redatelja Tomislava Šobana, koji je ujedno i izvoditelj radionica.

– Sve radionice su osmišljene tako da budu interaktivne i podržavaju kreativnost. Nastoji se sudionike upoznati s ‘jezikom’ filmaša, a da pritom sadržaj bude pitak i zanimljiv, pojašnjava Šoban.

Pripremljena je i posebna radionica „Razgovor s velikim redateljem“, gdje će sudionici imati priliku razgovarati s poznatim redateljem, kao gostom predavačem, i postavljati mu pitanja o njegovom iskustvu i pristupu filmu. Osim dva redatelja, na projektu sudjeluju i dvije filmske producentice, čime se projektni tim potrudio stručno potkovati i pružiti svojim sudionicima što kvalitetniji sadržaj.

Projekt je namijenjen mladima do 25 godina. Ciklus sadrži 13 radionica koje jedan sudionik polazi, a po završetku dobiva potvrdu o sudjelovanju. Sve radionice se odvijaju online i besplatne su.

– Prvim ciklusom smo obuhvatili učenike 5. razreda osnovne škole, dok smo drugi namijenili srednjoškolcima, a ostale dobne skupine ćemo obuhvatiti sljedećima. Veselimo se prijavama i svim kratkim filmovima koji nastanu kao rezultat ovog projekta, ističe Ivana Grubišić Perišić, filmska producentica i koordinatorica na projektu.

Nakon što se prvi ciklus, koji je već u tijeku, ekspresno popunio, objavljen je poziv i za drugi koji počinje 14. travnja. Na Facebook stranici provoditelja projekta Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava, gdje je poziv i objavljen, možete pronaći raspored drugog ciklusa, a prijaviti se možete putem obrasca na poveznici.

Izvor/Foto: Srednja.hr

Komentari
Prethodni članakOve godine uskrsnice stižu i pojedinim studentima, općine isplaćuju po nekoliko stotina kuna
Sljedeći članakZavršena energetska obnova Gimnazije: Škola je sa svim ulaganjima doživjela najveću investiciju od kada je izgrađena