Još jedna velika investicija iz područja školstva je završena. Zahvaljujući Brodsko posavskoj županiji koja je aplicirala projekt prema fondovima Europske unije, završena je energetska obnova novogradiške Gimnazije. Novouređenu staru novogradišku ljepoticu obišli su jučer predstavnici Brodsko posavske županije, župan Danijel Marušić, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović te predstavnici izvođača i nazdora radova, tvrtke „Vukojević gradnja” i „M I G” d. o. o. Slavonski Brod.

– Drago mi je da je završena energetska obnova i u ovoj našoj obrazovnoj ustanovi. Vrijednost projekta je 5.900.000, kuna s time da su oko 2,5 milijuna kuna bespovratna sredstva Europske unije. Ono što je bitno, postignute su velike uštede u samoj energiji, oko 55 %. Smanjena je emisija ugljičnog dioksida za 69 posto što govori u prilog činjenici da uz ekonomske uštede imamo i značajnu stavku očuvanja okoliša. Novogradiška je Gimnazija, zaista, posebna.

Po starosti, tradiciji, kvaliteti obrazovanja… Mi smo prije nekoliko godina obnovili i krovište na zgradi Gimnazije u vrijednosti oko milijun kuna, tako da ukupna ulaganja u obnovu novogradiške Gimnazije prelaze sedam milijuna kuna. Specifičnost obnove zgrade novogradiške Gimnazije leži u činjenici da je ona bila pod konzervatorskom zaštitom o čemu se trebalo voditi računa. Drago mi je da su i izvođači radova bile domaće snage s područja Brodsko posavske županije. No, najveće zahvale idu ravnateljici Gimnazije Nova Gradiška Ljiljani Ptačnik koja je imala snage, volje i energije da zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Brodsko posavske županije Anicom Vukašinović zaokruži i dovrši ovaj iznimno vrijedan projekt. Danas je ovo jedna moderna škola, s vrhunski opremljenim učionicama, ali i uređenim podrumskim dijelom, uređenom kotlovnicom, ali i dodatnim prostorijama – rekao je župan Danijel Marušić.

 

Energetski obnovljene 23 osnovne i srednje škole s područja Brodsko posavske županije

– Više, manje privodimo kraju većinu radova na energetskoj obnovi škola s područja Brodsko posavske županije. U tri ciklusa Brodsko posavska županija je preko natječaja koji su objavili Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obnovili ukupno 23 osnovne i srednje škole. Ukupna je vrijednost svih ovih projekata nešto više od 84 milijuna kuna. S energetskom obnovom ovih objekata stvoreni su puno bolji uvjeti u našim školama. Jednako tako i nama kao osnivačima omogućene su značajne uštede u potrošnji energije koji su značajna stavka u Proračunu Brodsko posavske županije – dodala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko posavske županije Anica Vukašinović.

 

Ravnateljica Ptačnik: Omogućeno nam je poštivanje najviših pedagoških standarda

Ovim projektom dobili smo puno toga, ističe ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik:

– Na zadovoljstvo svih naših učenika i djelatnika omogućeno nam je da u vrlo visokom stupnju možemo poštivati najviše pedagoške standarde. Nastava se u potpunosti može odvijati u jednoj smjeni, dobili smo moderno opremljene učionice s vrhunskom opremom i tehnologijom, zadovoljne učenike i nastavnike.

Morate znati da mi radimo u prostoru koji datira iz 1896. godine. Uvijek volimo reći da poštujemo tradiciju, ali da gledamo na toj tradiciji graditi budućnost i gledati unaprijed. Ova škola je na srcu svim našim sugrađankama i sugrađanima i bilo je izuzetno važno obnoviti je. Ono što je dodatna vrijednost ovog projekta, to je posebnost i ljepota suterenskog dijela u kojemu je u potpunosti sačuvana arhitektura kakva je nekada bila. Dobili smo svečanu dvoranu za prijeme i organizaciju školskih svečanosti. Veselimo se najavi budućih investicija u našoj školi, sanaciji fasade, a nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti imati i sportsku dvoranu.

Kada govorimo o našim učenicima i profesorima moramo se pohvaliti da su to izuzetni ljudi koji stopostotno upisuju prvi izbor fakulteta s visokim postotkom uspjeha i riješenosti ispita državne mature. Zahvaljujući vrlo velikom nastojanju župana Danijela Marušića naši prostorni kapaciteti i opremljenost škole su na izuzetno visokoj razini. Što se tiče opreme i ovom se prigodom želim zahvaliti i pročelnici Vukašinović, „dobrom duhu” naše škole koja itekako ima sluha za sve naše potrebe. Škola je svime ovim doživjela najveću investiciju od kada je izgrađena – rekla je ravnateljica Ljiljana Ptačnik.

 

Komentari
Prethodni članakŽelite snimiti svoj film? Ako ste srednjoškolac, imate priliku besplatno naučiti kako
Sljedeći članakU Brodsko posavskoj županiji 39 novih pozitivnih osoba