„PODNO SLAVČE, KRAJ POTOKA, DJETINJSTVO SE MOJE SMIJE, PRVA LJUBAV TU SE KRIJE, NAŠE IGRE, MAŠTARIJE.TU SE UČI, TU SE RADI, SLAŽU DVOJKE I PETICE, NOVI ŽIVOT TU SE GRADI, U ŠKOLI KRAJ ŠUMETLICE…“

 

Dio je to, himne osnovnoškolaca iz gradske Osnovne škole “Ljudevita Gaja“, koji, na izravan način, sugerira i osnovnu filozofiju uspješnog obrazovnog tima.

Novogradiška Osnovna škola “Ljudevita Gaja” proteklih se pola stoljeća, ponosi visoko izgrađenom ekološkom sviješću, te svakodnevno prenosi  suvremena i trajna znanja, ne zanemarujući pri tome moderna tehnološka dostignuća.Učenici, ali i nastavnici škole, već se , čitavo desetljeće, ponose i nazivom Međunarodne eko škole sa najvišim, zlatnim statusom. . Status koji, itekako, treba zaslužiti, jednako tako zahtjevno treba i održati.

Međunarodne eko-škole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih škola. Program eko- škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima shvatiti koliki je značaj  zaštite okoliša. Posebnu pozornost posvećuju  pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije i vode i uređenju školskog okoliša. Svi sudionici života u eko-školi: učenici, nastavnici, administrativno i tehničko osoblje škole, roditelji, javna i mjesna poduzeća, predstavnici lokalne uprave i dr., zajednički poduzimaju niz praktičnih koraka i aktivnosti s ciljem smanjenog opterećenja okoliša.

Uspješan tim novogradiške gradske škole, slijedeći naputke eko škole (ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika škole), svakodnevno, nizom aktivnosti, jača svijest o značaju ekologije i pojma održivog razvoja.

Ovih su se dana pridružili zanimljivoj kampanji koju su pokrenuli članovi Udruge „Lijepa naša“ u suradnji s kompanijom Wrigley , pod nazivom „ZA MANJE OTPADA“. S relativno skromnim iznosom od 500 dolara (donacijom tvrtke klincima poznatoj po čuvenom brendu žvakaćih guma), prostor škole oplemenjen je spremnicima za odlaganje papira i plastike, ali i posebnim spremnikom za baterije. Učenici su se, tijekom projekta, okušali i u recikliranju kroz izvannastavne aktivnosti. Škola će, u skladu s motom i filozofijom, nastaviti raditi kao moderna institucija, u kojoj će učenici stjecati suvremena i trajna znanja primjenom novih tehnologija u nastavi.

Slučajno ili ne, upravo je Osnovna škola „Ljudevita Gaja“ kao ekspert u pitanjima biologije i prirode, već godinama domaćin smotri znanja.I ove će godine 14.ožujka ( srijeda ), organizirati uspješno međužupanijsko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz biologije.Pripreme su u završnoj fazi, kaže ravnateljica, profesorica HELENA KUDRA, a Novogradiščani će spremno dočekati 80-ak učenika i njihovih mentora.

Autor: Simonida Tarbuk

 

Komentari
Prethodni članakPrvih 125 godina Industrijsko – obrtničke škole Nova Gradiška
Sljedeći članakZaplijenjena velika količina opojne droge