U ovom sazivu Sabora SDP je napustilo pet saborskih zastupnika i svi su zadržali saborske mandate. U prvoj godini mandata stranku su napustili Tomislav Saucha i Tomislav Žagar, prenosi Sbplus članak Jutarnjeg lista. 

Početkom ove godine iz stranke je isključen Mirando Mrsić, u svibnju je stranku protestno napustio dugogodišnji gradonačelnik Požege i bivši župan Zdravko Ronko, a nedavno i Bojan Glavašević. Trojica posljednjih neće, kako sada stvari stoje, završiti u zajedničkom zastupničkom klubu: Mrsić osniva vlastitu stranku, Glavašević razmišlja o novoj političkoj platformi, a Zdravko Ronko je odabrao svoj put.

Kojem ćete se zastupničkom klubu pridružiti?

– Ostajem pri onom što sam rekao u svibnju kad sam napuštao SDP: glasat ću za ovu Vladu da ne dođe do prijevremenih izbora, jer ih želim spriječiti sve dok je Davor Bernardić na čelu SDP-a, kako on ne bi dobio priliku da ponovo bira i bude biran u Sabor ili da, ne daj Bože, slaže izborne liste SDP-a pa poslije izbora trguje s HDZ-om i odvede SDP u ‘vazelinsku’ koaliciju.

Podržavat ćete vladajuću koaliciju?

– Da. Podržat ću njezin opstanak iz razloga koje sam naveo. Činim to zbog dobrobiti SDP-a čiji sam bio dugogodišnji član.

Namjeravate li se pridružiti nekoj od stranaka čije se osnivanje najavljuje ili nekom zastupničkom klubu?

– Ostajem socijaldemokrat i u druge stranke ne ulazim. Ulazak u neki zastupnički klub druga je stvar; kao zastupniku bi mi bilo puno lakše raditi kad bih imao podršku stručnih službi parlamentarnog kluba. Međutim, budem li ulazio u neki zastupnički klub, zadržat ću svoj politički integritet, slobodu odlučivanja i glasanja.

Dok sam još bio u SDP-u i kad se već znalo da ću napustiti stranku, kolega Silvano Hrelja bio je oduševljen mojim ulaskom u klub HSU-a, ali poslije se zbog nečega povukao. Mirando Mrsić mi je nudio da uđem u njegov zastupnički klub, ali već četiri mjeseca ne uspijeva naći trećeg zastupnika, pa je i to završena priča. A što se tiče Bojana Glavaševića, jasno je rekao da mu trebaju novi ljudi njegove generacije, a ja nisam taj.

Neslužbeno se može čuti da vam je Milan Bandić ponudio da se pridružite njegovu klubu?

– Bandić i ja smo imali jedan usputni razgovor uz kavu, a bilo je i takvih pitanja. Moj je odgovor jasan – pridružit ću se onom zastupničkom klubu koji prihvati moje uvjete, a to su samostalnost u donošenju odluka i glasanju. Dakle, ‘natječaj’ za moj ulazak u neki klub i dalje je otvoren, a odluku ću donijeti do zasjedanja Sabora.

Izvor: Sbplus

Komentari
Prethodni članakZa udoban i siguran hod Udruga slijepih svojim je članovima donirala kvalitetnu obuću
Sljedeći članakPorezna uprava poslala opomenu radi duga od JEDNE LIPE!