Apsurdan primjer kako funkcioniraju državne institucije i na što se troši novac poreznih obveznika odnosno svih građana koji svojim radom zarađuju i za državu, pronašli smo u ‘postu’ kojeg je na društvenoj mreži objavio jedan Požežanin, primjetili su novinari Sbplus-a

Potrošivši na desetke kuna više za obavijest, nego što će zaraditi uplatom građanke, Porezna uprava pokazala je svoju neučinkovitost, rastrošnost i nepromišljenost.

-” Porezna ureda Područni ured Požega provela je porezni postupak i utvrdila kako je moja supruga za 2017. godinu dužna uplatiti razliku poreza na dohodak od nesamostalnog rada u iznosu od 1 (riječima: jedne) lipe. Kako bi to naplatili, izdali su porezno rješenje, poslali ga preporučeno i očekuju od moje supruge da, uz poziv na broj, to uplati općom uplatnicom. Želi li se žaliti, dužna je platiti 35 kuna biljega za žalbu. Zamislite gluposti doći i uplatiti u banci općom uplatnicom jednu lipu. Napominjem kako je cijelu godinu radila bez ijednog dana bolovanja, a poslodavac je izvršio sve obaveze i uplate poreza. Ovo se zove državni debilizam.” – objavio je suprug žene koja državi duguje lipu.

Porezna uprava za preporučenu je pošiljku Hrvatskoj pošti platila ukupno 11,50 kuna, a ako je, usto, tražila i povratnicu, usluga je bila tri kune skuplja. Papir, kuvertu i printanje sadržaja procijenit ćemo na (najmanje) 1,5 kunu. Dužnica je obrazac opće uplatnice platila 50 lipa, za uplatu Poreznoj upravi putem banke platila je pet kuna… i ne zaboravimo onu jednu lipu. Cijeli je proces utjerivanja jednolipenog duga, dakle, Poreznu upravu koštao najmanje 14 kuna, a dužnicu pet kuna i pedeset i jednu lipu. Termin ‘Apsurdistan’ kao da je skovan za ovakve situacije.

Naravno, dio izračuna u poreznoj se Upravi radi automatizmom pa je, vjerojatno, na takav način ‘otputovala’ i ova pošiljka, no zar je moguće da konkretno Privremeno porezno rješenje nije prošlo kroz ruke nijednom racionalnom i svjesnom/prisebnom službeniku koji bi jednostavnom računicom uvidio besmislenost naplate duga od jedne lipe i s par klikova riješio ‘dugovanje’.

Dužnica će, logično, kao i sve svoje obaveze dosad, podmiriti sporni dug, ali ostaje i dalje gorak okus u ustima svih onih koji se trenutno pitaju – za koga mi to radimo i na što se sve troši naš novac.

Autor:Sbplus

Komentari
Prethodni članakZdravko Ronko: ‘Podržavat ću Plenkovića sve dok je Bernardić na čelu SDP-a’
Sljedeći članakOpćina Staro Petrovo Selo educirat će nezaposlene osobe za konkuriranje na tržištu rada