„I naš grad razvrstava otpad”, naziv je projekta čija je završna konferencija upriličena jučer u Gradskoj vijećnici Grada Nova Gradiška.

– Radi se o projektu izobrazno informativnih aktivnosti kojim se željelo izgraditi svijest i razumijevanje svih žitelja Nove Gradiške o potrebi zaštite i učinkovitijeg upravljanja resursima te izgraditi svijest građana o važnosti promjena njihovih navika s linearnog na kružno gospodarstvo. Projekt je imao za cilj prije svega spriječiti nastanak otpada, njegovu ponovnu uporabu, razvrstavanje i kućno kompostiranje. Za potrebe učinkovitog komuniciranja s ciljem informiranja te edukacije tijekom razdoblja od 2018. do lipnja 2020. godine realizirano je niz različitih aktivnosti kako bi se s novim konceptom gospodarenja otpadom upoznali svi građani Nove Gradiške – istaknula je Gordana Šimić, koordinatorica projekta.

– Ukupna vrijednost projekta „I naš grad razvrstava otpad” iznosi 382.964,00 kuna, a od kojih je financiran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 325.519,40 kuna. Tvrtka „Odlagalište” je bila uključena u projekt raznim informativnim aktivnostima, kroz dijeljenje informativnih letaka i brošura, radijske emisije te video uradak.

Želim zahvaliti čelništvu Grada Nova Gradiška i svim stručnim službama što su prepoznali važnost razvrstavanja otpada.

Osim ovog projekta, Grad Nova Gradiška je aplicirao i na projekt nabavke komunalne opreme u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Jedan dio te opreme smo dobili, kontejnere od 1100 litara za papir i plastiku i zvona za staklenu ambalažu. Radi se o 125 kontejnera, no dobit ćemo i kante od 120 litara za papir i plastiku koje će svako domaćinstvo u Novoj Gradiški dobiti na korištenje.

Grad Nova Gradiška je aplicirao i projekt izgradnje reciklažnog dvorišta i dobio bespovratnih 4,5 milijuna kuna europskih sredstava. Reciklažno dvorište je izgrađeno, nadamo se da bi za mjesec dana mogli dobiti uporabnu dozvolu i pustiti ga u rad. Prostor je to za zbrinjavanje korisnog otpada na kojemu će se moći odložiti 48 vrsta otpada. Dakle, građani Nove Gradiške će svakodnevno na ovom prostoru moći predati navedenih 48 vrsta otpada, osim miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada.

Ovih dana Grad Nova Gradiška radi na projektnom prijedlogu za izgradnju sortirnice koja nam je iznimno bitna. Naime, sav otpad koji će završiti na reciklažnom dvorištu treba najprije proći sortirnicu i fazu sortiranja prema vrsti otpada i kemijskom sastavu. Također, želim istaknuti da je tvrtka „Odlagalište” aplicirala na natječaj za nabavku dva komunalna vozila za prikupljanje korisnog otpada. Zašto to radimo?! Da bi nam grad bio čišći, ljepši i da bi u konačni s otpadom gospodarili na ekološki i zdrav način – istaknuo je direktor tvrtke „Odlagalište” Marijan Furić.

– Opet smo pokazali da međusektorskom suradnjom možemo postići puno. U ovom kontekstu radi se o podizanju svijesti i izmjenama navika kod naših krajnjih korisnika. Informativnim i edukacijskim aktivnostima nastojali smo obuhvatiti sve naše sugrađane. Da smo postigli krajnji cilj, ne bih rekla, jer dosta ljudi se oglušilo na naše plakate i tribine, ali je tu bila većina koja je popratila naše aktivnosti. Nadam se da ćemo postići cilj koji smo zacrtali, sprečavanje nastanka otpada i kao krajnji cilj da što manje otpada koji stvorimo da ga u što manjoj mjeri odlažemo. Poanta svega je bilo podići svijest građana o potrebi pravilnog odlaganja otpada i njegovu gospodarenju – dodala je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

 

Komentari
Prethodni članakPavlovci: Odličan nastup mladih nogometaša, polaznika Škole nogometa Rešetari
Sljedeći članakPolicija upozorava: Još ima oštećenih računalnim prijevarama putem društvenih mreža