Povodom Dana ljudskih prava i Mjeseca borbe protiv ovisnosti 10.12.2018., u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi održan je okrugli stol na temu „ Zauzmi se za sebe- cijeni drugoga“

Sudionici okruglog stola bili su predstavnici Vijeća učenika, članovi debatnog kluba i volonteri Elektrotehničke i ekonomske škole. Gosti sudionici okruglog stola bili su predstavnici struke i predstavnici Udruge „Pozitiva“: Ljiljana Lukačević,spec. kliničke psihologije, Helena Kudra, pedagoginja Osnovne škole Ljudevita Gaja, Mirela Brlić-Trnka, pedagoginja Industrijsko-obrtničke škole, Nada Velić-djelatnica Industrijsko-obrtničke škole.

Sudionike je pozdravila ravnateljica škole Sanja Müller-Zoričić i moderatorica i organizatorica okruglog stola Mira Linjaković,pedagoginja. Na okruglom stolu također je sudjelovala i prof. Sara Stuburić, voditeljica debatnog kluba.

Za motivaciju i poticaj za raspravu, sudionici su pogledali animirani film, a potom je krenula vrlo plodna rasprava u kojoj je bilo puno primjera iz svakodnevnog života učenika.

Neke od teza u raspravi:

1. Često kažemo da, a mislimo ne

2. Navika povlačenja nasuprot navike zauzimanja za sebe

3. Zakon uzajamnosti ( kako se ne bismo osjećali iskorišteno)

4. Pozitivno govoriti o sebi, a da nam pri tome ne bude nelagodno

5. Dati do znanja koje su naše osobne granice

Učenici su pokazali interes za takav oblik razmjene mišljenja ,aktivno su sudjelovali i stručnjacima pokazali koliko su svjesni važnosti zauzimanja za sebe. Struka je pojasnila da je zauzimanja za sebe zapravo asertivnost i pohvalili su nastojanje da se u školi razvija i njeguje upravo takav oblik komunikacije.

Nakon okruglog stola, rodila se ideja da se ponovo sastanemo u nekoj drugoj školi i sa nekom drugom temom. Bilo je to ugodno iskustvo za sve sudionike, a učenici će moći primijeniti takav način rasprave o temi i u svojim razredima.

 

Komentari
Prethodni članakPredstavljena zbirka pjesama “Vrisak tišine”
Sljedeći članakFran Rakonić izborio glavni turnir na Floridi