Stoljećima se smatra da suncokreti prate kretnje Sunca, a svoje cvjetove tijekom dana okreću od istoka prema zapadu. Međutim, istraživanje objavljeno u Journal of Science tvrdi da ove biljke koriste dnevne ritmove i sunčevo praćenje (heliotropizam) kako bi poboljšale svoju izvedbu u prirodnom svijetu.

Biljke se, poput ljudi, oslanjaju na prirodni ritam dana i noći kako bi funkcionirale. Biologinja Stacey Harmer proučila je genom suncokreta i zaključila da se suncokreti zapravo ne okreću prema suncu. Naime, zreli suncokreti uvijek gledaju na istok, a biljke su sposobne pratiti svoje pokrete.

Za vrijeme kratkih ljetnih noći treba im osam sati da zauzmu svoje jutarnje pozicije i okrenu se ponovno prema istoku, dok tijekom dugih jesenskih noći treba 12 sati.

“Ovo je prvi poznati primjer da rast neke biljke modulira njezin unutarnji sat i da to ima i evolucijske posljedice”, smatra voditeljica istraživanja Stacey Harmer sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Znanstvenici su izveli serije eskperimenata.Suncokrete su postavili u posude te otvorene i zatvorene komore za rast. Pod umjetnim svjetlom koje se kreće od istoka prema zapadu, suncokreti su tijekom 24-satnog ritma uspjeli uskladiti svoje pokrete u skladu s kretnjama svjetla, ali nisu kad je ritam promijenjen na 30 sati.

Izvor: vecernji.hr

Komentari
Prethodni članakJednog vrućeg ljeta kod Dr. Veta / Foto
Sljedeći članakLAG “Zapadna Slavonija”, Grad i građani ujedinjeni za vrtić “Radost”