Danas je novogradišku Gradsku knjižnicu posjetio veterinar. Naime dugogodišnja djelatnica knjižnice, Anka Višić, ugostila je dr. Martina Kneževića na radionici za djecu u sklopu manifestacije  “Ljeto u knjižnici”. Radionica naziva “Jednog vrućeg ljeta kod Dr. Veta” okupila je ponovno brojne mališane, ali ovoga puta djeca su povela svoje kućne ljubimce.

Anka Višić ljubiteljica je životinja, a i u obitelji ima studenticu veterine, pa je slijedom svojih privatnih simpatija odlučila djecu razveseliti edukativnom radionicom upravo o kućnim ljubimcima.

Dr. Martin Knežević, bavi se malom praksom u ambulanti u Veterinarskoj stanici Nova Gradiška. Djecu je educirao o zoonozama, grupom zaraznih bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto. Uzročnici u prvom redu kruže među životinjama i samo se povremeno prenose i na čovjeka. Čovjek se može zaraziti ugrizom ili ogrebotinom, kontaktom sa slinom, izmetom, mokraćom i putem hrane. Glavni rezervoar za širenje opasnih zoonoza su glodari, šumski miševi i voluharice. Uzročnici zoonoza mogu biti bakterije, virusi, paraziti, gljivice, rikecije i prioni. Prilagođeno predavanje i praktični rad na mikroskopu oduševio je djecu. Veterinar je djeci pokazao crijevne parazite trakavice, gliste, te vanjske ektoparazite buhe i krpelje.  Cilj radionice bio je djecu educirati kako adekvatno voditi brigu o njihovim malim ljubimcima.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakSutra koncert riječkog rock sastava Let 3
Sljedeći članakZašto se suncokreti okreću prema suncu?