Od kada je, prije 18 mjeseci, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo proces provjere vjerodostojnosti isprava, otkriveno je 27 lažnih diploma i 33 svjedodžbe. Mnogi se pitaju zašto provjera diploma nije pokrenuta i u drugim sustavima.

Kada je u siječnju prošle godine u “svojem dvorištu”, Ministarstvu obrazovanja, resorna ministrica otkrila osobu koja je zaposlena s lažnom diplomom, odlučila je provjeriti cijeli sustav.   

– Mi ćemo sve varalice identificirati i dobit će izvanredni otkaz, najavila je tada Blaženka Divjak.

Ukupno je do sada na provjeru poslano 94 posto isprava. Otkriveno je 60 lažnih isprava, imalo ih je 39 žena i 21 muškarac, a krivotvorene su diplome  zagrebačkog, osiječkog, splitskog, zadarskog i riječkog sveučilišta te 8 inozemnih. Svi su dobili izvanredni otkaz.

No pitamo kako su se uopće mogli zaposliti?

– Prilikom zapošljavanja svaki kandidat donosi kopije, a nakon što je izabran donosi originale. Na tim originalima nije vidljivo, je  li diploma lažna, objašnjava Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole, Zagreb.

– Mislim da se radna mjesta u prosvjeti percipiraju kao sigurna i stabilna i ako nije bilo dovoljno sposobnosti i upornosti da se završi studij onda se pribjeglo takvim metodama koje nisu legalne, ističe Ivana Valjak Ilić, prof. njemačkog jezika Srednja škola, Vrbovec.

No po novome se pri zapošljavanju provjerava vjerodostojnost isprave u ustanovi koja je ju je izdala. 

– Pa u sustavu obrazovanja se neće više pojaviti, ali će se očito pojavljivati u sustavima koji nisu iskoristili priliku  da i oni provjeravaju, kaže Hitrec.

– Zašto je to samo u sustavu obrazovanja, zašto vas nisu pratili i ostali kolege ministri? Meni je žao da se i ostali sustavi nisu provjeravali sustavno, na ovaj način, jer je kod svakog novog zapošljavanja sve jednostavnije, smatra ministrica Divjak.

Upravo to pitaju se  prosvjetari – zašto ne i u drugim sustavima?

– To djeluje poput lova na vještice i to pridonosi lošoj slici prosvjetara u javnosti, poručuje Valjak Ilić.

– Predložili smo jedinstven digitalni sustav provjere diploma nacionalnom programu za reforme, no naš prijedlog iako je suvremen, iako predstavlja administrativno i financijsko rasterećenje – nije prihvaćen, otkriva Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Posao je to u koji se do sada nitko nije upustio. Tko zna na koja bismo imena s krivotvorenim diplomama naišli, ali neugodna iznenađenja – baš nitko ne želi. Do tada, izuzev ovih 60, prosvjetarima je kao i inače – obraz čist!

 
Izvor/Foto: HRT
Komentari
Prethodni članakObavijest školarcima: Audicija za upis u glazbeni odjel OŠ Mato Lovrak
Sljedeći članakMirela Relković: Dragi poduzetnici, hoćete li i vi sebi priuštiti godišnji odmor?!