Naša sugrađanka Mirela Relković, vlasnica Knjigovodstvenog servisa „Kontar“ d.o.o. i ovoga puta donosi svoj osvrt na još jednu aktualnu temu. Kako koristiti godišnji odmor i ima li poslodavac pravo nametnuti svojim zaposlenicima njegovo korištenje, pročitajte u nastavku:

Prema Zakonu o radu, kolektivnom ugovoru, Pravilniku o radu ili Ustavu Republike Hrvatske svi poslodavci su dužni omogućiti korištenje godišnjeg odmora svojim zaposlenicima. Pripadajući dani godišnjeg odmora se računaju srazmjerno mjesecima u godini provedenim na radnom mjestu te izračunu srazmjernog pripadajućeg broja dana godišnjeg. Prema Zakonu o radu, svaku punu kalendarsku godinu radnik ima pravo na korištenje minimalnog godišnjeg odmora u trajanju od četiri tjedna.

Godišnji odmor se radniku utvrđuje brojem radnih dana. On ovisi o tome radi li radnik prema tjednom rasporedu radnog vremena 5 dana u tjednu (pon-pet) ili 6 radnih dana (pon-sub). Radnik koji prema tjednom rasporedu radnog vremena radi 5 dana, pripada mu 20 dana godišnjega. Ako radi 6 dana u tjednu, onda mu pripada 24 dana godišnjeg odmora, također prema Zakonu o radu. U mnogim firmama internim Pravilnikom o radu radnicima se dodjeljuju i dodatni dani godišnjeg odmora ovisno o posebnim pogodnostima kojima stječu te dodatne dane poput: godina staža, stupnja obrazovanja, djece itd. Zakonska obveza je i da se do kraja lipnja iskoriste svi dani starog godišnjeg, odnosno onog ostvarenog, a ne iskorištenog od prethodne godine.

Poznata nam je situacija, na neki način prisilnim korištenjem dana godišnjeg u vrijeme pandemije, što su neki poslodavci nametnuli svojim zaposlenicima. Dobivala sam i informacije da se tu čak radi i o državnim službama koje su prethodno popodne svoj kolektiv informirali da sutradan ne dođu ne rade od doma, već da su na godišnjem. Stoga se postavlja pitanje: Jeste li svom radniku ostavili mogućnost korištenja godišnjeg odmora za ovu godinu ili ste kao mnogi poslodavci pisali godišnji odmor za vrijeme pandemije (iako to nije u skladu sa Zakonom)?

Nisam zadovoljna time što se poduzetnike kažnjava za nepoštivanje Zakona, dok se državnim službama gleda kroz prste. To nije prvi primjer, sjetimo se neisplaćenih prekovremenih u zdravstvenom sektoru, policiji… izborenih povišica za prosvjetu koje su naglo poništene…

A Vi dragi poduzetnici hoćete li Vi sebi priuštiti godišnji s obzirom da ste bili pogođeni neviđenom situacijom? Vjerujem da ćemo ipak svi iskoristiti užitke našeg Jadrana ili drugih krajeva Hrvatske – i uživati jer ipak nam je po prvi puta u povijesti i Vlada osigurala preživljenje u ovom čudnom vremenu.

Vjerujem da trebamo napuniti baterije jer nas čeka vruća jesen po svemu a tada ćemo opet biti svoji – najbolji i pravi!

Do tada se organizirajte najbolje što znate – isplanirajte svoje poslove i vrijeme!

Autor: Mirela Relković

Komentari