Drugačije, radno i svakako zanimljivo Elekrtotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška jučer je obiljžila svoj dan i proslavila 54. rođendan.

Dan škole obilježili su uz niz zanimljivih prezentacija. Na 5 mjesta raspoređenih kroz školske hodnike, učenici su predstavili osobe koje su značajne za zanimanja vezana za školu, a to su Ada Lovlace, Benedikt Kotruljevic, Nikola Tesla, Albert Einstein i Steve Jobs.

Tako je 5 učenika odjeveno u odjeću iz doba lika kojeg predstavljaju na svojim mjestma održalo kratke prezentacije grupama svojih kolega i kolegica te ih na taj način upoznali sa djelima i izumima.

A Dan škole prilika je i da se ravnateljica Sanja Müller Zoričić osvrne na sve što su radili u proteklom razdoblju, kao i na ono što ih ičekuje.

-“Upis u škole je najveći problem, međutim mi zadnje 3 godine nemamo problema s upisom i već u prvom roku budemo popunjeni. Dobivamo učenike sa sve boljim i većim prosjekomu u odnosu na prijašnje godine. Uveli smo nove kurikulume i tako na najsuvremeniji način održavamo nastavu. Moram se ovdje zahvaliti i svim našim profesorima i suradnicima, jer bez njih to nebi bilo moguće. Mlada smo škola i mlad kadar i trudimo se biti što bolji.”

Što se tiče ovog polugodišta, planova i projekata ne nedostaje. Prije svega želim istaknuti Erasmus plus projekt K2 Demeter, u kojem smo predstavnici Hrvatske uz još četiri države Europske unije, Španjolsku, Njemačku, Francusku i Švedsku.

Naši profesori će raditi na izradi kurikuluma za strukovne predmete, uz to će još izrađivati stroj za razminiravanje, a učenici će imati online komunikaciju s učenicima tih škola.

Osim ovog velikog projekta, planiramo tijekom ove školske godine izraditi električni romobil. Vi znate da mi već imamo električni automobil jer težimo zaštiti okoliša, ali i inovacijama. Mi znamo da se sve to može i kupiti, ali želimo ići dalje i stvoriti vlastiti proizvod koji će učenici popravljati, održavati i uživati u svim prednostima koje tehnologija i stvaranje nečega novog donosi.

Intenzivni su i radovi i na projektu izrade robota. S njime smo krenuli prošle školske godine, dijelovi se printaju na 3D printeru, potom se sastavljaju i na kraju ga učenici programiraju.

Tu je i projekt „staro postaje novo” gdje jedan stari radio pretvaramo u suvremeni. Ugrađujemo najnovije komponente u njegovo staro kućište, sve kako bi naši učenici vidjeli kako te stvari izgledaju i funkcioniraju. U svemu ovome ima jako puno truda profesora koji u sve to ulažu veliki dio svoga slobodnoga vremena. Znaju oni u školi biti do 16,00, 17,00 sati i raditi na izradi nečega. Puno ideja nastane kod kuće, sutradan dođu u školu i idu ih realizirati. Željela bih ovim putem zahvaliti svim profesorima u školi koji za sve ovo daju puno truda i zalaganja, uvijek su na raspolaganju učenicima i svaki se projekt nastoji u potpunosti realizirati – kaže Müller Zoričić.

Škola za život u pravom smislu riječi

Što se tiče terenske nastave i tu postoje redovni programi, a pred njima su i natjecanja, ističe Muller Zoričić:

– To su nama više stručna usavršavanja jer obilazimo tvrtke koje su nam bitne za struku. Ekonomski razredi uskoro idu u Hrvatski sabor, tu su i posjeti drugim tvrtkama,  želimo posjetiti i tvrtke u novogradiškom Industrijskom parku kako bi učenici mogli vidjeti gdje bi danas, sutra mogli raditi.

Predstoje nam i natjecanja, idemo na Info kup, natjecanje iz računalstva koje nije baš jednostavno te natjecanja iz općeobrazovnih predmeta.

Pripremamo se i nadamo da ćemo imati dobre rezultate. Cjelokupnim svojim radom i aktivnostima novogradiška Elektrotehnička i ekonomska škola već odavno je, na neki način, postala škola za život. Kada je krenuo ovaj eksperimentalni program, ja sam odmah rekla da mi jesmo škola za život. Onoga trenutka kada smo napravili naš automobil, harfu, sve su to stvari gdje učenici, ali i profesori zajedno uče. U svakom slučaju nastojimo biti škola za život i iznimno smo ponosni zbog te činjenice.

Zanimanja za koja se obrazuju u novogradiškoj Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi su atraktivna na tržištu rada. To su računalci, elektrotehničari, mehatroničari, komercijalisti, sve su to zanimanja koja traže cjeloživotno učenje. Naša škola daje dobru podlogu za tehničke fakultete. Naš mehatroničar je osnova za fakultet strojarstva i brodogradnje, računalac za fakultete elektrotehnike i računalstva, komercijalist za ekonomske fakultete. Dajemo dobre osnove za fakultete, ali naši učenici spremni su, nakon završenog školovanja, i za tržište rada.

Obnavlja se sportska dvorana

Trenutno je u tijeku obnova sportske dvorane u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi:

– Tjelesna i zdravstvena kultura su nam trenutno u najvećem “problemu”. Išli smo na klizalište, šetamo, imamo teoretsku nastavu… Što se tiče dvorane, radovi idu svojim tijekom. Koliko se god mislilo da će biti ranije gotovo, to zasada nije moguće. Svako malo se naiđe na nekakav problem koji se mora riješiti. Nažalost, kada se sportska dvorana radila dokumentacija nije napravljena kako treba, pa nam to stalno usporava radove. Po meni je najvažnije, neka radovi traju i duže, bolje da se naprave kvalitetno. Zasada moram reći da se svi trude i otklanjaju probleme čim se pojave. Nadam se da će sve biti napravljeno dobro i da nećemo imati više problema.

Sanja Müller Zoričić ravnateljica je škole više od četiri godine:

– Da je lako nije. Vi ste nekada mlađima i mama i tata, starijima trebate biti uzor. Na mjestu ravnatelja uvijek mogu iskrsnuti problemi bilo koje vrste, za sve ste to odgovorni, a tu je i posao organizacije. Ja uvijek volim reći svojim kolegama, mi smo svi jednaki, samo svatko svoj posao odrađuje. Samo naša dobra suradnja može doprinijeti našoj školi i učenicima. Uvijek kažem, idemo jedno drugom pomoći, samo tako ćemo moći napredovati dalje – zaključuje ravnateljica Sanja Müller Zoričić.

Komentari
Prethodni članakOpćina Rešetari: Prorezivanje i utvrđivanje međa poljskih putova u Adžamovcima
Sljedeći članakU Novoj Gradiški otvoreno Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja