U središnjoj gradskoj Ulici slavonskih graničara u Novoj Gradišku jučer je, u povodu Europskog dana za žrtve kaznenih djela, postavljen informativni štand na kojem su djelatnice Informativno pravnog centra Slavonski Brod u suradnji s Policijskom upravom brodsko posavskom te Savjetovalištem za žrtve obiteljskog nasilja Nova Gradiška informirale građane o aktivnostima ovih institucija.

Kako je istaknula Matea Jagodanović iz Informativno pravnog centra Slavonski Brod, ova ustanova provodi trogodišnji program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” kojemu je cilj osiguravanje pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.

Nositeljica programa kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a Informativno pravni centar je odgovoran za provedbu Programa na području Brodsko posavske županije.

– Cilj je akcije informirati građane o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela . Pružamo emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima, psihosocijalnu i savjetodavnu pomoć, pratnju na sud, pratnju na policiju, državno odvjetništvo ili centre za socijalnu skrb, podršku osobama koje nisu prijavile kazneno djelo te podršku nakon završetka sudskog postupka. Nitko nije pripremljen da postane žrtva ili svjedok kaznenog djela, stoga je potpora od iznimne važnosti. Sudjelovanje u sudskom postupku može biti stresno i nelagodno iskustvo, no dobra je činjenica da i u našoj, Brodsko posavskoj županiji postoji mjesto gdje se mogu saznati prava i dobiti odgovarajuća pomoć i podrška.

Pružanjem stručne psihosocijalne,pravne i savjetodavne pomoći te kroz direktnu podršku na sudu nastojimo smanjiti nelagodu, strah i stres, osigurati povjerenje u pravosudni sustav te osigurati učinkovitije ostvarivanje zakonskih prava žrtava kaznenih djela – ističe Jagodanović.

 

U Novoj Gradiški otvoreno Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja

Rad novootvorenog Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja u Novoj Gradiški predstavila je Tamara Kovačić iz Informativno pravog centra:

– Danas želimo predstaviti ured koji je otvoren u Novoj Gradiški u Ulici slavonskih graničara 15. Mi provodimo projekt koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja. Svaka žrtva obiteljskog nasilja nam se može javiti, može dobiti pravno, psihološko, psihosocijalno savjetovanje. Kroz projekt će se educirati i stručne osobe koje su zaposlene, kako pružiti podršku žrtvama nasilja. Održavat će se okrugli stolovi, sastanci s institucijama i partnerski sastanci. Anonimnost je zajamčena, a žrtve nasilja mogu nam se uvijek obratiti na našu adresu u Ulici slavonskih graničara 15 ili na broj mobitela 091/605-4193. Nastojat ćemo svakome tko nam se javi pružiti emocionalnu podršku, informacije o pravima i obvezama žrtve i svjedoka, informacije o tijeku istražnog i sudskog postupka te o ulozi žrtava i svjedoka u postupku, informacije o mogućnosti ostvarenja posebnih prava žrtava pod određenim uvjetima (novčana naknada, stručna pomoć savjetnika), pratnju na sudu i psihološku podršku uz potpunu zaštitu privatnosti i tajnosti osobnih podataka – kaže Kovačić.

 

Komentari
Prethodni članakZanimljivim programom Elektrotehnička i ekonomska škola proslavila 54. rođendan
Sljedeći članak“Zlatni narodni vez” Radija Nova Gradiška: Veselo i raspjevano, baš onako kako i treba