Plesna skupina “Škvadra” iz Zagreba nastupila je novogradiškom Gradskom parku s plesnom predstavom “Bazen u dvorištu” u izvedbi Margarete Firinger, Eme Kani, Eve Kocić, Une Štalcar Furač, Gendis Putri Kartini pod koreografskom palicom Šimuna Stankova.

Kako pojašnjava Stankov, ovo je site specific verzija predstave koja je prilagođena za vanjske lokacije, baš poput novogradiškog Gradskog parka. Nastala je iz prvotne kazališne predstave “Bazen” koja je imala premijeru u 2020. godini, ali zbog nemogućnosti plesanja u kazalištu, odlučili su izaći van, na ulice, bliže ljudima.

“Inspirirana je gašenjem, odnosno rušenjem skate poola. Kroz ovu predstavu dotičemo se tema nestajanja javno-društvenih prostora i prevođenja skejt tehnika u plesni pokret. Pokreti su zaigrani, puni mladenačkog duha i uzbuđenja. Progovaramo o načinima komuniciranja, preuzimanju odgovornosti ili inicijative i davanju prostora drugima.” – kaže Stankov.

Umjetnička organizacija Škvadra inače je osnovana je 2018. godine u Zagrebu. Jedan od glavnih interesa je suradnja s drugim plesačima, ali i umjetnicima koji djeluju u drugim umjetničkim medijima. Također, vođeni potrebom za promjenom i osvježenjem plesne umjetnosti u Hrvatskoj, Škvadra kroz svoje radove želi kazalište i ples približiti ljudima i učiniti ga pristupačnim, novim i izazovnim. Zato je Škvadrin interes usmjeren ne samo na izvođenje u kazališnim prostorima već i na istraživanje alternativnih prostora izvedbe, site-specific izvedbi, drugačijih načina oglašavanja i promicanja plesne umjetnosti.

Plesna predstava se održava u organizaciji Doma kulture Nova Gradiška i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška.

Komentari
Prethodni članakNajavljen rekordan broj manifestacija u Lonjskom polju
Sljedeći članakJoš jedno uspješno izdanje Festivala slikovnice “Ovca u kutiji”