Novogradiški Dom kulture proteklih je dana bio domaćin Festivala slikovnice “Ovca u Kutiji”. Ove godine na Festivalu su se predstavili autori i autorice Ana Kadoić, Natalija Mitrić, Ana Đokić, Alma Pongrašić i Hrvoje Ivančić koji su gostovali u Novoj Gradiški, Starom Petrovom Selu, Okučanima, Cerniku, Novoj Kapeli i Dragaliću.

Festival je održan u organizaciji udruga Knjiga u centru, Kreativna mreža, novogradiškog Doma kulture koji je ujedno i pokrovitelj festivala uz Ministarstvo kulture i medija RH. U trodnevnom druženju namijenjenom širokoj publici; struci, djeci i odraslima, održani su književni programi, likovne radionice i razna predavanja.

“Pripremili smo niz aktivnosti, posebno nas veseli što su se Festivalu i ove godine odazvale naše osnovne škole i dječji vrtići, kako u Novoj Gradiški tako i područni vrtići. Ugostili smo brojno šaroliko društvo. Sve su to naši poznati pisci koji na ovakav način žele popularizirati i promovirati slikovnicu i njezine autore.” . naglasila je ravnateljica Doma kulture Danijela Juranović. Želja je to i udruga Knjiga u centru i Kreativne mreže iz Zagreba, a ujedno i prilika umjetnicima i ljubiteljima slikovnica za upoznavanje ovog visokovrijednog književnog žanra.

„Fascinirana sam djecom u Novoj Gradiški i interesom za slikovnice, knjige, pisanje. U sklopu naših susreta program je vidjelo više od 400 djece. Družili smo se s vrtićancima, sa znatiželjom su slušali sve o čemu smo pričali i svi smo uživali u našem druženju. Djecu treba poticati da što više čitaju, da se maknu od ekrana. Da budu u vezi s bilo kojom vrstom umjetnosti, pričama, ilustracijama i uživaju u njima.”- ističe Ana Đokić, književnica te inicijatorica i jedna od organizatorica festivala.

„Vidi se da djeca i mladi cijene ovakve programe i trebamo nastaviti s njima dalje jer knjige i slikovnice su savršen medij za opuštanje. Nikada nismo preveliki za slikovnice! Nije to samo čitanje, to je posebno vrijeme koje imamo za sebe i osjećaj mira.” – naglasila je književnica Natalija Mitrić.

Treba dodati kako je u tri festivalska dana, u 6 mjesta u Slavoniji održano 15 književnih događanja na kojima je sudjelovalo 400 djece i 20 odgajatelja, učitelja i knjižničara. U ime suorganizatora i pokrovitelja, Doma kulture Nova Gradiška, djeci i školama je darovano 50 slikovnica.

Inače, Festival slikovnice „Ovca u kutiji” proizašao je iz istoimene književno-likovne nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodjeljuje se od davne 2005. godine.

Foto: Dom kulture/ Ovca u kutiji FB

Komentari
Prethodni članakZagrebačka “Škvadra” zaplesala u novogradiškom Gradskom parku
Sljedeći članakKandidati liste koalicije “Rijeke pravde” Pete izborne jedinice posjetili Novu Gradišku i predstavili program