Prema jednoj neslužbenoj definiciji, oni su pokretačka snaga humanosti i nositelji vrednota ljudskog potencijala.Jer, volonterizam je jedina vrijednost koja na pravi, istinski način doprinosi izgradnji aktivne, odgovorne i humane zajednice, čiji dio svi želimo biti.

U srijedu, 5.prosinca, svijet će obilježiti Međunarodni dan volontera, dan koji se u više od 100 zemalja svijeta, naziva i “Danom dobrih ljudi”. U brojnim svjetskim zemljama, čijem stilu života, vrijednostima  i mentalitetu često težimo, postoji iznimna kultura volontiranja, ali i razrađen sustav nagrađivanja naj volontera. Kape, značke, naljepnice s odrađenim brojem sati dobrovoljnog rada, u istim se tim zemljama nose časno i s ponosom .Ipak, postoji i ona druga strana medalje, zemlje u kojima još uvijek vlada mišljenje kako je koncept volontiranja, ulaganja sebe za pomoć drugima, komunistički koncept i čista ludost.

 

Na sreću, predrasude se polako, ali sigurno, zahvaljujući promociji plemenite ideje volonterizma i medijskim kampanjama na temu volonterizma, polako, ali sigurno razbijaju. Želeći koncept volontiranja približiti svijetu, Ujedinjene su nacije čitavu 2001-godinu proglasile Međunarodnom godinom volontera.

 

Tko su, zapravo volonteri i kako se postaje volonterom? Prema zakonu o volonterstvu volonter je osoba koja dobrovoljno ulaže svoje slobodno vrijeme znanja , trud i vještine obavljajući usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili opću dobrobit, a pri tom ne traži novčanu naknadu ili bilo kakvu materijalnu korist.

 

Pojam ili vrijednosti volonetrizma na naše su prostore donijeli članovi jedine novogradiške Udruge volonetra, koji uspješno promiču humanost i plemenitost već nekoliko godina, učeći nas kako se dobro dobrim vraća i kako nema ljepšeg osjećaja od pomoći onih kojima je to najpotrebnije. Edukacije, promocije, javne tribine, humanitarne akcije, ali i razrađena mreža pomagača kao i onih kojima se pomaže, razmjene odjeće, obuće i kućnih viškova, razmjene školskih udžebenika, samo je dio aktivnosti kojima su naši volonteri , itekako, postali prepoznatljivi.

 

Ono što raduje njih, ali bi trebalo radovati i sredinu,  je činjenica kako je to udruga koja svakodnevno brojčano jača i čiji su članovi pripadnici svih dobnih skupina, oba spola. Vođeni sigurnom rukom predsjednice, dr.Vesne Oršulić, novogradiški će volonteri još jednu uspješnu godinu rada simbolično proslaviti s dragim ljudima, svima onima koji su ih pratili i bodrili na putu volonterizma, upravo na Svjetski dan volontera,  tradicionalno u Restoranu “Slavonski biser”, 5.prosinca. Bit će to dan za još jedan Bal volonterar, ali i prilika za zajedničko druženje, kreiranje novih plemenitih i humanitarnih ideja, proslavljanje uspjeha, kao i najavu novih akcija koje su, poznavajući volontere, već spremne u glavama članova.

 

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakPrijateljstvo, a ne nasilje
Sljedeći članakZa grad bez ovisnosti