OD četiri postojeća vijeća za prevenciju na području Brodsko posavske županije ( SLAVONSKI BROD, NOVA GRADIŠKA, OKUČANI I VRPOLJE), kada je riječ o kvalitetnoj prevenciji i edukaciji, kažu struka i resorno Ministarstvo, najbolji posao radi ono u Novoj Gradiški.

POTVRDILA je to i jučerašnja ( srijeda, 28.studenoga) sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta PUBPŽ održana u našem gradu, na kojoj je, u društvu načelnika Policijske postaje Nova Gradiška, Marina Marjanovića, gosta iz Slavonskog Broda, službenika za prevenciju PUBPŽ; Borisa Janča, predstavnika grada, Centra za socijalnu skrb, obrzaovnih i predškolskih institucija grada, te članova Koordinacijskog tijela za borbu protiv zlouporabe opojnih droga, predstavljen jedinstveni projekt PRIJATELJSTVO,A  NE NASILJE, autora, kontakt policajca, Bernardina Trnke.

Projekt je to, koji će, kroz dvije školske godine provoditi predstavnici Policije u zajednici u suradnji sa svim relevantnim društvenim subjektima koji svakodnevno rade na edukaciji i prevenciji svih oblika patoloških ponašanja mladih. Projekt će, po prvi puta na ovakava način i na širem novogradiškom području, putem interaktivnih radionica, plakata, brošura, radionica, javnih tribina usmjerenih ka roditeljima, ali i učenicima osmih razreda osnovnih škola, te sportskih druženja, nastojati osvijestiti problem vršnjačkog nasilja, te dugoročno problem sasjeći u korijenu i tako poboljšati ukupnu kvalitetu življenja, izjavio je autor Bernardin Trnka.

Urađen po najvišim europskim kriterijima, po uzoru na druge, slične svjetske projekte, i ovaj ima ciljanu skupinu, ali i zadane rezultate do kojih će, kroz dvije školske godine, nastojati doći. Iako smo se do sada ponosili činjenicom kako je mala sredina imuna na velike, svjetske probleme, neprijatelj je stigao i u naše dvorište, o čemu govore i službene statistike odjela za prevenciju kriminaliteta, osnovanog unutar Policijske uprave relativno nedavno ( prije tri godine), zbog europske prakse, ali i pojavnosti problema.

Stručnjaci kažu kako je nasilje pojava koju uz pravilan odgoj i nadzor možemo prevenirati, te nasilnika naučiti komunicirati na drugačiji način. Također, kroz projekt će se pokušati roditeljima ukazati kako u najranijoj dobi, prateći i skenirajući simptome, prepoznati potencijalnog nasilnika, ali i onoga nad kim se nasilje provodi. Upravo stoga, kao i kod svih drugih devijacija u ponašanju, ponovno je, uz suradnju s relevantnim institucijama, obitelj prva stepenica u prevenciji.

Projekt će koštati 70 tisuća kuna, a za njegovu provedbu, u financijskom će se smislu, pobrinuti Grad Nova Gradiška, Županija Brodsko posavska, te Policijska uprava BP.

Obzirom na dosadašnje uspjehe u prevenciji i edukaciji, ali i jedinstveni model suradnje svih društvenih subjekata, što je prepoznalo i Ministarstvo unutarnjih poslova i struka, projekt će se, po prvi puta, provoditi upravo na našem području. Zanimljiva je i statistika koja je, tijekom prošlogodišnjih aktivnosti Mjeseca borbe protiv ovisnosti, na nacionalnom nivou, pokazala kako je samo na izvjesnoj zagrebačkoj aktivnosti, bilo više mladih sudionika, nego na aktivnostima u realizaciji novogradiških profesionalaca, koji godinama, s nevjerojatnim entuzijazmom, rade na suzbijanju problema. Možda je, upravo to, uz nužnu suradnju, kvalitetan kućno-obiteljski odgoj i pravi odgovor onih kojima su aktivnosti namijenjene, jedini ispravan put.A, onda će neprijatelj, u širokom luku zaobilaziti naša dvorišta. Jer, prijateljstvo, a ne nasilje je model za kvalitetno življenje.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakGradonačelnik Josip Vuković nije isplatio šest plaća radnicima PLIN INSTALACIJA d. o. o.
Sljedeći članakZa bolje i humanije društvo