Falsifikator, Josip Vuković, tijekom predaje vlast plagiojatoru Željku Bigoviću(Foto: novogradiški ‘TASS’ )

Josip Vuković je aut, a Željko Bigović, kao njegov pasionirani plagijator, na istom je putu. Naime, na izvanrednim izborima, bez Bigovića, HDZ ima kakvih-takvih šansi ponovo osvojiti vlast, a s Bigovićem, kao kompromitiranim liderom, nema apsolutno nikakvih.

Heinz Alfred Kissinger, bivši savjetnika za nacionalnu sigurnost i državni tajnik za vrijeme američkih predsjednika Richarda Nixona i Geralda Forda,tvrdi kako je ‘moć najjači afrodizijak’. Budući da najveću moć imaju vlastodršci, potpuno je razumljiva žudnja impotentnih za vlašću. Pritom, dakako, ne mislim tek na spolnu nemoć muškaraca, mada, načelno, niti ona isključena nije.

Svojevremeno, pisao sam o svekolikoj idejnoj, kreativnoj i rukovodnoj impotentnosti bivšeg novogradiškog gradonačelnika, Josipa Vukovića (SDP), a odnedavno počeo sam skretati pozornost na činjenicu kako njegov nasljednik, Željko Bigović (HDZ), mada karikaturalno, neumorno ga plagira.

Budući da je Hrvatska pravno deficitarna država, Vukovićeva politička karijera završila je u Saboru, a ne u zatvoru. Na Bigovićevu žalost, a sreću ovo malo hrvatske demokracije, njegova politička karijera neće završiti na vrhu hrvatske vlasti, nego na dnu novogradiške politike. Potvrda je to činjenice da kopija nikad nije jednakovrijedna originalu.

Razlika između kopije i plagijata

Josip Vuković, zajedno s bivšim predsjednikom novogradiškog gradskog vijeća, drugom Mirkom Golovrškim (SDP), dopušteno, kopirao je vlastitu politiku i loše ideje svojih kolega iz bivšeg Komiteta. Pritom, unatoč i mojim upozorenjima, ignorirao je činjenicu da, upravo zbog tih i takvih političara, socijalizam kao društveno uređenje propao je i na ovim prostorima.

Kako to i inače biva kod zabludjelih, Vuković ne samo da nije prekinuo voditi suludu politiku, nego je počeo financirati ju i velikim krivotvorenjem dokumentacije gradskog vijeća.

Za razliku od Vukovića, koji je tek programski kopirao drugove iz socijalizma, Bigović je nemoralno plagirao prethodnika tvrdeći pritom kako ne provodi Vukovićevu autokratsko-socijalističku i krivotvoriteljsku politiku, nego da inaugurira svoju autentičnu, demokratsko-kapitalističku praksu.

Ako laže koza ne ne laže rog – evo činjenicaBigović na svakom mjestu i u svakoj prigodi hvali se kako su, primarno zahvaljujući njegovim aktivnostima, u Novu Gradišku ‘došle’ tvornice Atlantic Grupa i Klimaoprema, koje će zapošljavati do 360 radnika, iako je svima znano kako su te dvije tvrtke u Novoj Gradiški počele s radom zahvaljujući aktivnostima njegovih prethodnika, Josipa Vukovića i drugih.

Umjesto da je, odmah po dolasku na čelo novogradiške uprave, Drvnu industriju Nova Gradiška (DING) prokazao kao socijalističko vanbračno dijete i upro prstom u njegove roditelje, Josipa Vukovića i Mirka Golovrškog, te taj bastard prepustio tržištu i državnom odvjetništvu, Bigović je nastavio činiti sve ono što je činio Vuković – zbog privatnih partikularnih interesa, gradskim resursima, održava ga na životu i podalje od represivnih tijela države. Pritom, služio se istim onim metodama kojima su služili se Vuković i Golovrški – zaduživao je grad bez odobrenja Gradskog vijeća.

Gradnja južne obilaznice planirana je 2005. godine ali, zbog neusklađenosti županijskog GUP-a i općine Rešetari, izgrađena je deset godina kasnije, za vrijeme SDP-ove vlade i ministra Tihomira Jakovine, bez ikakvog utjecaja Željka Bigovića.

Nakon desetak godina rada na projektu Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Nova Gradiška, vrijednom 157 milijuna kuna, nakon provedenog međunarodnog natječaja, odabran je izvođač radova. Tijekom potpisivanja ugovora, umjesto da se guza oko onih koji su ga oživotovrili, Bigović bi trebao, na svakom mjestu, hvaliti Vukovićevog zamjenika (koji je od njega pobjegao) Milana Matešu (SDP).

Rekonstrukciju vrtića, koju je prije tri godine pokrenuo lažljivi Vuković, Bigović nije završio nakon tri mjeseca po dolasku na vlast 2013. – kako je obećao tijekom izborne kampanje – nego tek u prosincu 2015., ponosno slikajući se s krasoticom iz Zagreba, kao da je iz svog džepa Vukojević gradnji platio osnovni račun i naknadne radove.

Potpuno isti scenarij dogodio se i s adaptacijom Doma u Maloj, koja je također pokrenuta za vrijeme Vukovića i Studijem sestrinstva kojeg je osmislio i realizirao tamošnji lider HSS-a, dr.sc. Zoran Jukić.

Bezidejni autokrat

Za višegodišnji, najveći i najvažniji HDSSB-ov projekt, Vodeni park, što podrazumijeva uređenje starog i izgradnju novog bazena s puno pratećih sadržaja, nije izrađen niti projekt, kao preduvjet za dobivanje građevinske dozvole i parcijalnu izgradnju planiranih objekata. Gradonačelnikov otpor ovom projektu, kažu njegovi dojučerašnji koalicijski partneri, bio je neviđen. “Papagajski je ponavljao kako se radi o megalomanskom projektu te da za tako nešto nemamo sredstava”.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj 17. prosinca 2015. godine, predsjednik novogradiškog HDSSB-a i gradski vijećnik, Dubravko Gubić, tijekom rasprave o proračunu Grada za 2016 godinu, između ostalog, kazao je kako njegova stranke nema ništa protiv zamjenika gradonačelnika, Daria Bana i Ljilje Lukačević, nego im smeta Bigovićevo autokratsko vođenje grada. Zbog toga, predložio je gradonačelniku, “ako voli Novu Gradišku i njezine građane”, neka “podnese ostavku te preda vlast zamjenicima“, a ako vlast ne preda svojim zamjenicima, demonstrirat će kako voli sebe, a ne grad i njegove ljude.

Dakle, za izborni trošak od 500 tisuća kuna, kriv je gradonačelnik na odlasku, Željko Bigović, a ne njegovi koalicijski partneri HDSSB i oporbeni SDP. Naime, oni Bigoviću (a ne njegovim zamjenicima i HDZ-u) više nisu vjerovali te su zbog toga tražili njegovu abdikaciju.

Kakav moraš biti kad kompromitiraš HDZ?

Iako Bigović nema status i ovlasti nekog Bašar al-Asada, ponaša se njemu slično. Ne pita za cijenu ostanka na vlasti, jer je njome opsjednut. Radije će Grad odvesti u nove izbore i potrošiti 500 tisuća kuna poreznih obveznika , nego podnijeti ostavku. Makar sam niti ne dobio priliku biti HDZ-ov kandidat na izvanrednim izborima.

Naime, nominalno, HDZ ima problem. Ako na predstojećim izvanrednim izborima ne nominira Bigovića za gradonačelnika, priznat će kako su njegov koalicijski partner HDSSB i oporbeni SDP bili u pravu kad su tvrdili da njihov čovjek nije bio dobar, a ako ga nominiraju izgubit će izbore jer u Novoj Gradiški vijećnici nisu tražili da s vlasti ode HDZ, nego Željko Bigović. Vjerojatno, isto misle i budući birači.

Josip Vuković je aut, a Željko Bigović, kao njegov pasionirani plagijator, na istom je putu. Naime, na izvanrednim izborima, bez Bigovića, HDZ ima kakvih-takvih šansi ponovo osvojiti vlast, a s Bigovićem, kao kompromitiranim liderom, nema apsolutno nikakvih.

Izvor: SBplus Jerko Zovak   http://www.sbplus.hr/kolumne/manjinas/mali_plagijator_velikog_falsifikatora.aspx#.VpKYJVkYO1x

Komentari
Prethodni članakZavršena je zimska malonogometna liga Staro Petrovo Selo 2016. u organizaciji MNK “NG” Nova Gradiška.
Sljedeći članakMiro Gavran nominiran za prestižnu Andersenovu nagradu