Relativno miran tijek “Aktualnog sata” današnje 18. sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška nije dao naslutiti “kopernikanski obrat” u završnom dijelu sjednice i neprihvaćanje najznačajnijeg akta Grada, Proračuna, od strane vijećnika SDP-a i HDSSB-a.

Sa deset ruku “PROTIV” i osam “ZA” gradski su vijećnici ovime dali “crveni karton” aktualnoj vlasti i gradonačelniku Željku Bigoviću.

U “Aktualnom satu” uobičajene teme: uređenje Strossmayerove, Gajeve, Stepinčeve i još nekih ulica u gradu, zaštita biciklista na pješakim stazama i izgradnja pješačkih staza, čišćenje ulica u Župi Jug, pitanje javne rasvjete oko crkve u istoimenoj Župi, horizontalna i vertikalna signalizacija u Ulici kralja Zvonimira. Javnost je malo više “zaintrigiralo” postavljeno pitanje realizacije Centra za gospodarenje otpadom “Šagulje – Ivik” u koji je, prema tvrdnjama vijećnika, dosada uloženo oko pet milijuna kuna.. Za tu je namjenu predviđeno 30 ha zemljišta, uz direktora, prema informacijama predsjednika Gradskog vijeća Josipa Mikšića, nedavno u Slavonskom Brodu zaposleno još dvije osobe, a ništa nije napravljeno.

Ni prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Nove Gradiške za 2015. godinu, odnosno rebalans Proračuna nije donio većih trzavica, jer su ga gradski vijećnici sa 11 HDZ-ovih i HDSSB-ovih glasova ipak, prihvatili. SDP je sa svojih “sedam ruku” bio protiv rebalansa Proračuna.

Razloge je pojasnio u ime Kluba vijećnika SDP-a Vinko Grgić:

– Problem je u direktnom planiranju prihoda prodaje od imovine. Od očekivanih 3.600.000,00 kn, ostvareno je tek 10 posto. S jedne strane imamo značajno povećanje Proračuna, a onda drastično smanjenje po pojedinim stavkama. Tako je stipendiranje učenika i studenata smanjeno za 40 tisuća kuna, smanjena su sredstva za javno informiranje, djelatnost Gradske knjižnice, odmarališta u Biogradu na moru te obnove gradskog bazena…

“Podvukao” je Grgić i pomoć države Gradu Novoj Gradiški koja, kako je istaknuo, nikada nije bila veća.

– Od planiranih 15 dobiveno je 21 milijun kuna – zaključio je Grgić.

HDSSB-ov predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić također je pohvalio dospjele prihode od strane države no, osvrnuo se i na ono čime nisu zadovoljni.

– Grad nije uspio uprihodovati dio sredstava gdje je to moguće poput koncesije za plin; gradski prostori nisu davani racionalno na korištenje. Prazan je prostor najskuplji prostor! Smanjena su sredstva za gradski bazen, a u protekloj godini ništa nije ni učinjeno. Radi se o opstrukciji Grada i nas, gradskih vijećnika! Ovakve stvari više nećemo tolerirati, prihvatit ćemo rebalans Proračuna samo zbog povećanja prihoda od strane države – rezolutan je bio Mikšić.

HDZ-ov Dražen Oršulić pozdravio je povećane prihode od strane države, ali i apostrofirao ulogu gradonačelnika i gradske vlasti u “lobiranju” pri realizaciji pojedinih projekata.

– Nismo zadovoljni prihodima od prodaje imovine, sredstva koja smo osigurali građanima za povrat poreza porasla su tri puta, u javnim smo radovima uposlili šezdesetak djelatnika. Ostvarili smo gospodarske i socijalne programe i programe u društvenim djelatnostima. Proračun će skoro u potpunosti biti realiziran, a za svaku je pohvalu njegov porast od 25 posto – istaknuo je Oršulić.

SDP-ov Marijan Radić ponovno je podsjetio gradske vijećnike na ulaganje hrvatske Vlade u Grad Novu Gradišku.

– Vlada RH najviše je investirala u ovaj grad u povijesti hrvatske države. Ono što boli, činjenica je da kada ste vi, gospodo iz HDZ-a bili na vlasti, ovaj grad nije dobio niti lipe! Čudne se stvari događaju: HDZ na vlasti u Gradu i Županiji, a samo u jednoj stavci od strane države Nova Gradiška je dobila šest milijuna kuna, a od Brodsko posavske županije nula kuna – ističe Radić.

HDZ-ov Miroslav Prpić priznao je povećani pritok prihoda od strane države, ali i istaknuo činjenicu da svega toga ne bi bilo bez logističke podrške Grada.

– Onaj tko dođe na vlast, gadno će se “češati” jer se dijelilo “kapom i šakom” – zaključio je Prpić.

Apostrofirano je i pitanje gradske šetnice uz Šumetlicu koja je, kako je istaknuo SDP-ov Vinko Grgić, u potpunosti financirana sredstvima “Hrvatskih voda” i zalaganjem Novogradiščanina Milana Mateše.

– HDZ-ov gradonačelnik Davorin Slišurić ostavio je gradsku blagajnu s dva milijuna kuna viška, SDP-ov gradonačelnik Josip Vuković ostavio je sedam milijuna kuna manjka. Čija je to Vlada, SDP-ova ili hrvatskih građana?! Tko je zaslužan za gubitak pravne osobnosti novogradiške bolnice – upitala je HDZ-ova Ljiljana Ptačnik.

Potegnulo se i pitanje Južne gradske obilaznice i zasluga na “ovu temu”.

– Dok ste Vi davali “Nagrade grada” za obilaznicu vašim ljudima, mi smo dotle radili i lobirali za južnu obilaznicu – poentirao je po ovom pitanju SDP-ov Marijan Radić HDZ-u.

Gradonačelnik Željko Bigović ponovno je podsjetio na stanje gradske blagajne u trenutku preuzimanja gradske vlasti te se pohvalio povećanjem Proračuna za šest milijuna kuna.

– To je velika stvar i to se nikada nije dogodilo u povijesti. Vraćen je kredit “Hypo banci” u iznosu od milijun i pol kuna, izmirene obveze prema “Hrvatskim vodama” čime se stekla mogućnost sudjelovanja i kandidiranja u pojedinim projektima. Realiziran je projekt javnih radova, vodilo se računa o svim građanima, posebice onima socijalno ugroženima.– istaknuo je Bigović.

I Bigović je apostrofirao pitanje pravnog subjektiviteta novogradiške bolnice te o situaciji u pakračkoj bolnici ustvrdio da se radi o “marifetlucima” i propagandi.

Nije dobro započete projekte “pripisivati” samome sebi

Koplja su se nastavila “lomiti” na temi izglasavanja gradskog Proračuna. Uređenje gradskog parka, povećana sredstva za prečistač voda, studij Sestrinstva, neke su stavke na kojima će se, uz ostale, kako je objasnila pročelnica za financije Ljiljana Ranisavljević, bazirati gradski Proračun.

No, ubrzo su uslijedile i oštre kritike.

– Izgubili smo povjerenje u partnerski odnos, naši su amandmani mahom odbacivani. Tražili smo povećanje sredstava za Savez sportova, uređenje dječjih igrališta, parkinga na Urijama, uređenje pružnog prijelaza u Prvči. Odbijeno nam je osam amandama. Što je sa sredstvima koja su trebala biti uprihodovana po osnovi zahtjeva za legalizaciju?! Preko pet tisuća zahtjeva građana rješava Agencija u Zagrebu, a ne Nova Gradiška.Za Gradski muzej ste rekli da će se, između ostalog, obnavljati sredstvima od spomeničke rente. Prošli ste puta spustili naknadu, kako ćete nadokaditi taj manjak sredstava?! Projekt “Društvenog centra za mlade” još nije realiziran. Za ovaj je projekt kandidirano s dva naslova, jedan na 20, drugi na 200 tisuća kuna i naravno, da je prošao onaj projekt od 20 tisuća – istaknuo je SDP-ov Vinko Grgić.

– Proračun je planiran u iznosu 59 milijuna kuna. Nisu samo vaše stavke skinute, ponovno vas podsjećamo na dubioze koje smo zatekli pri preuzimanju vlasti. Usprkos tome, u novom Proračunu planirali smo sredstva za studij Sestrinstva, poticanje zapošljavanja, osiguravanje komunalne infrastrukture u Industrijskom parku, dovršenje radova i sanaciju odlagališta Šagulje Ivik, uređenje gradskog parka, osigurali 10 posto više sredstava za proračunske korisnike. Između dvije sjednice uvažili smo sve vaše amandmane. Smatramo da je Proračun razvoja i usmjeren ka novim ulaganjima – branila je Proračun HDZ-ova Ana Subić.

O gradskom se Proračunu u ime vijećnika Kluba HDSSB-a očitovao Dubravko Gubić.

– Krucijalno je pitanje, pitanje iskrenosti i stvarne suradnje na ovom Proračunu. Jedna osoba, a to je gradonačelnik, ne može sama odlučivati što je prioritet u gradu. Problem je u realizaciji Proračuna. Da mi, gradski vijećnici nismo “digli ruke” za kredit od 11 milijuna kuna ne biste, gospodine gradonačelniče, uspjeli pokriti gubitke. U 2015. godini digli ste kredit od milijun i pol kuna bez znanja članova Gradskog vijeća. Nije dobro započete projekte pripisivati samome sebi, stavljati ljude u Nadzorne odbore po vlastitom nahođenju i stranačkoj pripadnosti! Moramo razlikovati što je bacanje prašine u oči, a što stvarna istina! Dva puta se to dogodilo! Digli smo ruke u protekla dva puta za Proračun, kako ne bi naštetili našim građanima, no činjenica je da komunikacije između vas, gradonačelniče i nas, gradskih vijećnika nije bilo! Mi nemamo problem sa Vašim zamjenicima, Ljiljanom Lukačević i Dariom Banom, već isključivo s vama – oštar je bio Gubić.

HDZ-ov Dražen Oršulić još jednom je nabrojio većinu ostvarenog i planirane stavke gradskog Proračuna te pozvao gradske vijećnike na, kako je istaknuo, racionalno i realino razmišljanje i rad u interesu Grada.

Umjesto Proračuna, blagdanske čestitke

Na prozivke gradskih vijećnika na kraju je odgovorio i gradonačelnik Bigović te ponovno podsjetio na preuzete obveze i sadašnje stanje gradske blagajne. Progovorio je i o traženim SDP-ovim amandmanima.

– Ako želite omogućiti besplatnu nabavku udžbenika učenicima nižih razreda gradskih osnovnih škola, budući se radi o većim sredstvima, negdje ćemo morati “rezati”, najvjerojatnije na stavci gradskog bazena. Mada, ovu odluku smatram diskutabilnom jer je pitanje trebaju li svim učenicima besplatni udžbenici. Osigurat ćemo sredstva za uređenje gradskog parka, potrebno je samo usuglasiti se s najboljim idejnim rješenjem. Što se tiče povećanja sredstava za Savez sportova od milijun i 200 tisuća kuna, smatramo da je Grad preuzevši na sebe obnovu svlačionica za Nogometne klubove “Slaven” Ljupina i “Sloga”, na značajan način pomogao sportu. Tražili ste sto tisuća kuna za ljetovanje djece slabijeg imovinskog stanja. Ove je godine o trošku Grada na moru ljetovalo sedmero djece, u sljedećoj smo godini osigurali sredstva za ljetovanje njih dvadeset. Imamo obećanje da će se projekt pružnog prijelaza u Prvči ipak realizirati, tu je i financiranje projekta gradskog bazena u iznosu od dva milijuna kuna te obnova čitavog niza ulica u gradu – istaknuo je Bigović te dodao da je po njemu, Proračun razvojan i realan.

No, sva pojašnjenja gradonačelnika i vijećnika HDZ-a očito nisu “urodila plodom”, pa je sjednica završila blagdanskim čestitkama i padom gradskog Proračuna.

Što će biti dalje, preostaje nam vidjeti.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakKazališna predstava “Nepozvani gosti”
Sljedeći članakLate night shopping u City Colosseumu!