Hrvatski književnik Miro Gavran nominiran je za ANDERSENOVU NAGRADU 2016., najznačajniju nagradu za dječju književnost na svijetu.  Vijest o tome će prezentirati javnosti Hrvatski centar za dječju knjigu na konfereciji za medije 12.siječnja u 11 sati.

IBBY ( International board on books for young people ) sa sjedištem u Baselu u Švicarskoj , držeći se strogih pravila i procedure, za ovu godinu je prihvatio nominaciju 28 autora i 29 ilustratora  iz cijelog svijeta. O Gavranovoj nominaciji govorit će Davorka Bastić, Ranka Javor, Diana Zalar, te sam autor. Ova nagrada dodjeljuje se autorima svake druge godine  počev od 1956.godine, a ilustratorima počev od 1966.godine. Djela Mire Gavrana  prevedena su na 38 jezika  Za djecu i tinejdžere   Gavran je objavio deset knjiga koje rado čitaju i mladi i odrasli: “ Kako je tata osvojio mamu”, “Pokušaj zaboraviti” “Svašta u mojoj glavi”, “Zaljubljen do ušiju”,”Sretni dani”, “Profesorica iz snova”, “Ljeto za pamćenje”.

Od 1996. do danas hrvatski kandidati za Andersenovu nagradu bili su pisci: Ivan Kušan, Luko Paljetak, Zvonimir Balog, Sunčana Škrinjarić, Višnja Stahuljak, Joža Horvat i Miro Gavran te ilustratori: Ivica Antolčić, Ivan Vitez, Vjekoslav Vojo Radoičić, Cvijeta Job i Svjetlan Junaković .
U veljači 2016. bit će objavljena imena 5 finalista nagrade, a dobitnika ćemo saznati početkom travnja na Sajmu dječje knjige u Bologni.

Čestitke našem Miri, ponosni smo na njega!

tekst: www.teatar-gavran.hr

Komentari
Prethodni članakVlastohlepni Željko Bigović – Mali plagijator velikog falsifikatora
Sljedeći članakPreminuo legendarni David Bowie