Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška je dragovoljna socijalno-humanitarna, kulturno-prosvjetna i rekreativna nestranačka i neprofitna organizacija, koja okuplja sve osobe oštećena sluha (gluhe, nagluhe i gluhoslijepe), kao i roditelje gluhe djece i mladeži, a u svrhu promicanja svih aspekata kvalitetnijeg života osoba oštećena sluha, u ostvarivanju i zaštiti njihovih pojedinačnih i zajedničkih interesa.

Protekli tjedan (četvrtak 29. travanj 2012. godine) Udruga je u sklopu projekta ”Europske vrijednosti”- Europass Youthpass održala kratku informatičku radionicu u Centru za informatiku, Nova Gradiška. Program je bio namijenjen članovima Udruge za gluhe i nagluhe osobe, kao i našim volonterima. Ukupno 10 polaznika naučilo je kako otvoriti mail adresu, te kako napisati Europass životopis, te time povećati konkurentnost na tržištu rada. Svi polaznici su iznimno zadovoljni tečajem.

Od studenog prošle godine Udruga za gluhe i nagluhe provodila je tečaj znakovnog jezika koji je bio namijenjen učiteljima, službenicima gradske uprave, te srodnim zanimanjima. Tečaj je vodila Ilinka Vojnović, uz povremene goste predavače kao što su Mirjana Juriša ili Martina Šitum, tumač znakovnog jezika iz Vinkovaca koja je bila gost u prošlu subotu, kad je tečaj i završen. Ukupno 12 polaznika dobilo je potvrde o sudjelovanju. Svi polaznici se slažu kako je tečaj bio izrazito koristan i zanimljiv, te očekuju neka buduća druženja, radionice i druge aktivnosti.
Kako je nedavno odlučeno na Glavnoj skupštini Udruge za gluhe i nagluhe osobe na kojoj je formiran ”Klub roditelja gluhe i nagluhe djece” kao prva aktivnost tog Kluba održat će se humanitarna akcija za Matea Kneževića. Kako je on član Udruge, a ujedno i boluje od teške bolesti, članovi Udruge će na izložbenom štandu koji je postavljen na gradskom Korzu, ispred PBZ-a, prikupljati donacije za Matea, i to na način da će svatko tko donira zauzvrat dobiti neku od rukotvorina koju su sami članovi izradili na svojim radionicama. Humanitarna akcija trajat će do Uskrsa, te Udruga poziva svoje sugrađane da pokažu svoju, nadaleko poznatu, solidarnost i pomognu obitelji malog Matea!

U sklopu projekta ”Novi početak” koji Udruga za gluhe i nagluhe provodi od početka ove godine održana je još jedna radionica za djecu. Uz socijalnog pedagoga Katarinu Ruškan djeca su učila kako razviti socijalne vještine i lakšu integraciju u društvo. Moramo se pohvaliti kako sve veći broj djece pohađa radionice i kako su naši korisnici vrlo zadovoljni učinkom!

Autor: Nikola Knežević/UGNG

 

Komentari
Prethodni članakGlasnik mira Yuji Miyata i dalje na putu za London
Sljedeći članakCvjetnica u Okučanima