U Okučanima na jedinstven način proslavljena Cvjetnica, nedjelja kojom započinje Veliki tjedan. U obilježavanju Cvjetnice sudjelovali amataeri glumačke skupine sastavljene od članova Župnog pastoralnog vijeća i dramske sekcije Kulturno-umjetničkog društva “Tkanica” iz Okučana.

Prije pučke svete mise, kada su se zvona oglasila sa zvonika crkve sv. Vida, amateri glumačke skupine iz Župnog pastoralnog vijeća i  dramske sekcije KUD-a “Tkanica”, predstavljajući Isusa i apostole s magarcem su “ušli u Jeruzalem”.
Kada su, pred crkvu došli “nenadani gosti” župnik fra Damir Pavić je ispred crkve blagoslovio maslinove  grančice i cvijeće koje su donijeli vjernici i u procesije ušli u crkvu gdje je služena sv. misa i pod njom čitana Muka Gospodina našeg Isusa Krista po Marku.
U večernjim satima za vjernike je uživo prikazana “Muka i smrt Isusa Krista” na platou ispred župne crkve sv. Vida. Gledatelji su mogli vidjeti sve detalje, posljednju večeru, smrtnu brobu u Getsemanskom vrtu i Judinu izdaju, različite lažne procese suđenja pred Velikim svećenikom i Poncijem Pilatom. Nakon križnog puta, okučanskom ulicom slijedilo je razapinjanje, umiranje i skidanje s križa te Isusov pokop.
Igrokaz je završio scenom Uskrsnuća što je posebno bilo dojmljivo. Bila je to zgoda da svih šezdesetak sudionika gledateljstvu zažele sretan Uskrs.
“Ovako nešto nije viđeno”, čulo se u gledalištu s nekoliko stotina osoba koji su osim iz Okučana bili i iz Nove Gradiške, Daruvara, Novske, Bosanske Gradiške pa i iz Velike Gorice i Zagreba.
Hladnoću nisu osjećali “glumci”, iako su neki bili polugoli, jer ih je nosila ljubav i želja da što vjernije prikažu najdramatičnije trenutke života našeg Spasitelja i Otkupitelja.

Autor: Milorad Oršulić Mica

Komentari
Prethodni članakVijesti iz Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška
Sljedeći članakTaekwondo klub Vukovi Nova Gradiška postigao odlične rezultate