Proslava svetog Vinka stari je tradicijski običaj koji se u Hrvatskoj obilježava 22. siječnja, a kojim se označava početak nove vinogradarske godine. Vincetovo je jedan od pet vinogradarskih zapovjednih blagdana, a u čast njega se vinogradari sastaju u svojim vinogradima, odlaze od podruma do podruma i slave. Odrežu vinovu lozu, stave je u vodu te iz pupoljaka predviđaju kakav će biti urod grožđa. Običaj je objesiti kulen, kobasicu ili slaninu na na kolac da budu toliki grozdovi kao navedeni suhomesnati proizvodi. U nekim krajevima, posebice Zagorju kažu: Ak’ za Vincekovo sunce svetli, bit će vina u kleti!

Članovi novogradiške Udruge vinogradara i voćara „Slavča”, usprkos snijegu i prohladnom vremenu i ove su godine nastavili tradiciju, okupili se danas, na sam blagdan kod središnjeg križa na Slavči i nakon molitve i blagoslova vinograda, nastavili feštu po voćnjacima i vinogradima slikovitog vinobrda Slavče.

Dobre volje, entuzijama, vinogradarskih i voćarskih priča ni ovoga puta nije nedostajalo, nazdravilo se, prigrizlo, a kao što to stari običaji i navade nalažu, slavit će se danas sveti Vinko do kasnih noćnih, pa i jutarnjih sati.

Ne smeta nama ni snijeg, kiša ni hladnoća. To je običaj, a običaja se, zna se, valja i držati, a to nam nije teško, rekoše nam.

– S proslavom svetog Vinka prestaje zimski period podrumarenja, kreće se u vinograde i počinje nova vinogradarska godina. Prošla je godina bila dosta neizvjesna, na kraju se pokazala dosta dobra, kvaliteta je grožđa bila više nego dobra. Na Slavči uglavnom uzgajamo i proizvodimo graševinu i rajnski rizling. Imamo dva veća vinogradara, a mi smo ostali, „manji” vinogradari i voćari.

Duša me boli kada vidim da su vinogradi i voćnjaci zapušteni, stoga sam se prihvatio uloge predsjednika kako bi pokušali animirati mlade ljude da se bave vinogradarstvom i vinarstvom. Ovo je, prije svega, jedno prekrasno druženje i hobi, a uz sve ovo rađaju se i nove ideje.

Što se tiče udruge, radi se o starijoj populaciji naših sugrađana, no ne damo se, borimo se.

Trenutno imamo 45 članova, a ono što je zanimljivo istaknuti, Udruga vinogradara i voćara „Slavča” osnovana je davne 1885. godine. Osnovali su je vrhunski ljudi, kako se vidi u dnevniku koji je vodio ljekarnik Karlo Dieneš, ljudi koji su vodili ovaj grad, stoga treba održati tradiciju i nastaviti nivo rada i aktivnosti iz prijašnjih godina.

Ideja i planova ne manjka, nastojat ćemo surađivati s jedinicama lokalne uprave i samouprave, koristiti sredstva koja se nude i podići vinogradarstvo i vinarstvo našega kraja.

To je jedna lijepa „zanimacija” koja može imati svoju korist. Treba biti stručan, educiran, pratiti natječaje, mi smo članovi LAG-a i nadam se da će uskoro biti novih inovacija koje će nam pomoći u daljnjem radu. Želja nam je nabaviti strojeve koje će koristiti svi naši članovi, želimo steći mogućnost da koristimo poticaje i razvijamo se. Vinogradarstvo i vinarstvo, priroda, naša Slavča, nešto je fantastično.

To je nešto što je danas svima prijeko potrebno, mnogi me pitaju otkud ja u voćnjaku’!

Ja sam, otkako se bavim voćarstvom, našao novi smisao, lijepo mi je i nastavljam i dalje.

Podršku vinogradarima i voćarima sa Slavče i ove su godine došli pružiti čelnici Grada Nova Gradiška, gradonačelnik Vinko Grgić i zamjenici gradonačelnika Ivana Trupina i Borislav Vidošić.

– Ovo je postala tradicija i to nam je drago. Danas ćemo obići jako puno mjesta, no ovo je prva postaja. Tu je naš župnik, pomolit ćemo se, blagosloviti vinograde, a onda se zajedno družiti. Danas je dan za veselje, stoga se toga i držimo. Članovi Udruge vinogradara i voćara „Slavča” imaju niz novih ideja, stoga je na nama da ih podržimo – istaknuo je gradonačelnik Grgić.

Vinograde je blagoslovio župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije vlč. Branko Gelemanović, a u nastavku poslijepodneva slijedi fešta, vjerujemo, do ranih jutarnjih sati.

 

Komentari
Prethodni članakKuha li u HSS-u: Županijska organizacija HSS-a Brodsko posavske županije jednoglasno podržala predsjednika Krešu Beljaka
Sljedeći članakVinkovo u Starcima: Započela još jedna vinogradarska godina/Foto