Danas slavimo blagdan Svetog Vinka proslava je to koja je postala nezaobilazna manifestacija na kraju mjeseca siječnja u našim krajevima. Tim povodom u organizaciji Općine Staro Petrovo Selo, Župe Svetog Antuna Padovanskoga, Turističke zajednice Općine Staro Petrovo Selo i Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ u naselju Starci, na prostoru uz kapelicu Svetog Vinka održana je tradicionalna manifestacija ”Vinkovo u Starcima”.

Ima nešto u čaši dobrog vina, kažu istina. Uostalom, nije slučajno kako su ga oduvijek zvali božanskim nektarom, koje je služilo za inspiraciju ali i zavođenje. 

Svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog zanata, danas se mora uputiti u vinograd, ali i obaviti stoljetni, strogo propisani obred. Kako kažu, do trsa se mora doći, a onda ritualno odrezati nekoliko grančica, koje će, kad potjeraju pupovi, reći kakva će biti godina. Slijedi potom krštenje obrezanog trsa, najbolje sa starim vinom, ali i vješanje kobasica po vinogradu, kao simbol želje za plodnošću i dobrim urodom. Prilika je to i da se u dobrom društvu, kuša staro i mlado vino, po potrebi nadoliju bačve, ali i uz tamburaše, nešto prigrize. Kao i kod svakog hrvatskog običaja, gastronomska ponuda se razlikuje, ali na baš svakoj manifestaciji obilježavanja dobre kapljice, nešto se fino i prigrize.

Vinogradari, voćari, gosti i ljubitelji starih običaja okupili su se u Starcima, gdje je fešti prethodila sveta misa i tako počela je još jedna vinogradarska godina.

Kako i priliči, nakon svečanosti uslijedilo je slavlje uz grah, kuhane kobasice, petrovoselska vina i glazbu tamburaškog sastava ”Satir” iz Davora.

Zadovoljan i ponosan što se još jednu godinu održala manifestacija ”Vinkovo u Starcima” je i načelnik Općine Staro Petrovo Selo, Nikola Denis

– Danas slavimo veliki blagdan, blagdan naših vinogradara u prekrasnom mjestu Starci uz odličnu gastronomsku ponudu, još bolju glazbu i naravno, uz neizostavnu petrovoselsku kapljicu. Drago mi je da se ova dugogodišnja tradicija nastavlja i da se njeguje iz godine u godinu, a i da okuplja sve veći broj posjetitelja, bez obzira kakvo vrijeme bilo. Ovdje se okupimo kako bi se dobro zabavili, nazdravili, a i poželjeli našim vinogradarima još jednu uspješnu vinsku godinu, jer ionako u vinu je skrivena istina – rekao je

Bila u njemu skrivena istina ili ne, itekako ima istine u izreci koja kaže : ”Tko ne voli vino, žene i pjesmu, svog će života promašiti česmu”.

Uz veselu pjesmu tamburaša, druženje je nastavljeno u domaćinskom ozračju, koja uvijek, a posebno za Vinkovo, odiše posebnim tradicijskim, slavonskim mirisima i motivima koje svakako vrijedi doživjeti.

 

 

Komentari
Prethodni članakVeselo je danas na Slavči: Slavi se sveti Vinko / foto
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: Sutra premijera filma Marija, kraljica Škotske