Velik skup male vrijednosti Ne radi se o proizvodnim, nego šefovskim zanimanjima. Na ovim kursevima ljude će učiti upravljati, a na onim starim učili su ih samoupravljati. I, zaista, razlika nije mala, ali jeste sofisticirana.

SLAVONSKI BROD – “Malo poduzetništvo – velike mogućnosti” zove se projekt vrijedan oko 100 tisuća eura, u čijem 90-postotnom financiranju sudjeluje Europski fond za sirotinju, a danas, u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije, predstavio ga je njegov voditelj i šef županijskog odjela za poslove s Europom, Marijan Štefanac.
Kad je netko sam sebi partner, onda se radi o prostoj, a ne o proširenoj reprodukciji. (Simple reproduction …)

I to kako. Na najvišoj razini koja se može zamisliti. Bezmalo, svi vodeći muževi Brodsko-posavske županije zaduženi za obrazovanje i zapošljavanje bili su nazočni (i prisutni). Nedostajali su samo županova desna ruka, Davor Vlaović, koji je imao obvezu ‘baciti noge pod stol’ u Dragaliću (jer su tamo slavili Dan istoimene općine, a on je primarno zadužen za veselice a ne za gospodarstvo) i lijeva ruka Danijela Marušića, njegov konsilijere, Slavica Bešlić, koja je, unatoč nezamjenjivosti, nakon 68 godina života i nešto malo manje radnog staža, nakon odgađanja od tri godine, tri mjeseca i još jednog mjeseca, ipak morala u mirovinu. Na veliku žalost njezina političkog kartela,

Cilj projekta je doprinijeti povećanju zaposlenosti u poduzetništvu, odnosno, educirati postojeće i moguće nove male i srednje poduzetnike te gradonačelnike, općinske načelnike, voditelje razvojnih agencija i dr. putem seminara koji će trajati od dva tjedna do dva mjeseca.

Kad bismo kazali: “Drugim riječima, Županija organizira više brzih kurseva za male i srednje poduzetnike, kakve su prije 70-ak godina organizirali mladi komunisti na Omladinskim radnim akcijama za traktoriste, frizere, fotografe i sl., šef CTR-a, Dragan Jelić, šeretski bi se nasmijao i rekao: “Da, samo malo sofisticiranije”.

“Cilj nam je podići razinu zapošljavanja u županiji i to kroz tri pravca, prvi je nove poduzetnike, mlade ljude, motivirati i educirati da se bave poduzetništvom. Druga skupina su oni koji već rade u poduzetništvu, a nemaju dovoljna znanja iz određenih područja. Treća skupina su donositelji odluka na lokalnoj razni, načelnici općina i gradonačelnici koji mogu biti potpora poduzetništvu”, rekao je Štefanac tijekom svog uvodnog izlaganja. Dakle, tu se ne radi o proizvodnim, nego šefovskim zanimanjima. Na ovim kursevima ljude će učiti upravljati, a na onim starim učili su samoupravljati. I, zaista, razlika nije mala, ali jeste sofisticirana.

Sami sebi partneri, odnosno, rade si sami

Partneri  Brodsko postavke županije na ovom projektu su CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije, Pučko otvoreno učilište Auto moto centar Nova Gradiška i Industrijski park Nova Gradiška. Suradnik na projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Slavonski Brod. Dakle, Nositelj projekta je Županija, dok njezina Razvojna agencija (CTR) nije izvršitelj, nego partner u tom projektu. Kad je netko sam sebi partner, onda se radi o prostoj, a ne o proširenoj reprodukciji. Ili se, poslije paljenja ‘demokraskog svjetla’ u onom ‘socijalističkom mraku’ nešto promijenilo u temeljima ekonomske znanosti.

Na sastanku su bili: predstavnik HZZ Marko Neretljak; ravnatelj novogradiškog Otvorenog pučkog učilišta Dušan Soldatović; direktori razvojnih agencija: Županije Dragan Jelić, Slavonskog Broda Dejan Vuksanović i Nove Gradiške Ivan Sertić; županijski pročelnici za seljake i poduzetnike: Željko Burazović i Stjepan Bošnjaković; po desetak ravnatelja škola i poduzetnika te predstavnici HGK i HOK. Sve u svemu, njih oko 35.
Velik skup za male vrijednosti. Naime, puno je skuplja forma projekta – od današnjeg skupa na kojem je predstavljen (ako sudionici cijene svoje radno vrijeme), preko instruktora-profesora i ukupnog folklor s kojim će sve biti medijski praćeno (od predavanja, preko studijskog putovanja u Split i Šibenik, do podjele diploma, svjedodžbi, certifikata … ili čega već) – nego što vrijedi sadržaj zbog kojeg se sve čini.

Komentari
Prethodni članakINTERVJU: Zebra Dots – kad uši uživaju, a ne krvare
Sljedeći članakPredstavljen projekt “Malo poduzetništvo – velike mogućnosti”