Godišnje u prosjeku pojedemo čak 62 kilograma pekarskih proizvoda, po čemu prednjačimo u Europskoj Uniji.

Svaki peti kruh na hrvatskom tržištu uvezen je zamrznut. I ne samo kruh, većina pekarskih proizvoda uvozi se kao polugotov proizvod, doznaje HRT u svojoj emisiji Potrošački kod. 

“Podaci su alarmantni ako uzmemo da nam je od ulaska u EU trend uvoza kruha u porastu. U prvih sedam mjeseci uvoz kruha porastao je gotovo 30%, slatkih proizvoda 28%”, rekla je za HRT Nada Barišić iz Žitozajednice.

Prema onome što su doznali, upravo kruh, peciva i kolači u samom su vrhu prehrambenih proizvoda kada je riječ o uvozu. Godišnje u prosjeku pojedemo čak 62 kilograma pekarskih proizvoda, po čemu prednjačimo u Europskoj Uniji.

“Hrvatska je lani uvezla kruha vrijednosti 75 milijuna eura, a najviše uvozimo iz Poljske, Njemačke, Slovenije i Italije”, rekao im je Dražen Miloloža iz HGK. Hrvati su, inače, veliki potrošači kruha. Svatko od nas na godinu pojede čak 62 kilograma pekarskih proizvoda, po čemu smo u vrhu u Europskoj Uniji, naglašavaju.

Što se tiče uvoza drugih prehrambenih proizvoda, prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz studenog, primjetan je pad uvoza jednodnevne peradi te rast izvoza u kolovozu ove godine u odnosu na mjesec ranije. Tako je u srpnju uvezeno 787 tisuća jednodnevne peradi, dok je u kolovozu uvezeno njih 541 tisuću.

Izvoz je manji za 98 tisuća komada od prošle godine, ali veći za 31 tisuću komada od srpnja. Vezano uz meso, prema tvrdnjama Ministarstva poljoprivrede u travnju, prvi put u posljednjih 10 godina, trend uvoza svih vrsta mesa je usporen.

“Izvoz mesnih proizvoda u prošloj godini realiziran je u količini od oko 21.000 tona što je povećanje izvoza za 17%. Vrijednost uvoza živih životinja iznosila je oko 109,8 milijuna eura, a vrijednost izvoza oko 97,3 milijuna eura pa je pokrivenost uvoza izvozom oko 88,6%. Ukupan uvoz mesa peradi u 2018. godini iznosio je 20.806 tona što je više za 7% dok je ukupni izvoz mesa peradi realiziran u količinama od 8.878 tona što je povećanje za 15%. U periodu 2012. do 2018. ukupna europska proizvodnja svih vrsta mesa peradi povećana je za 17%. U tom istom periodu Hrvatska bilježi, prema bilancama jednodnevne peradi povećanje proizvodnje za 9%. 

Vrijednost uvoza mesnih proizvoda u prošloj godini iznosio je cca 89 milijuna eura dok je vrijednost izvoza iznosila cca 78 milijuna eura pa je pokrivenost uvoza izvozom na razini od 88%. Pokrivenost uvoza izvozom svih poljoprivredno prehrambenih proizvoda u prošloj godini bila je na razini od 67% dok je pokrivenost uvoza izvozom u sektorima živih životinja i prateće prehrambene industrije bila 41% i najveća je razina pokrivenosti u ovim sektorima u prethodnih 6 godina”, naveli su tad iz Ministarstva poljoprivrede.

Izvor/Foto: Agroklub

Komentari