U prostorijama Poslovno inovacijsko potpornog centra danas je održana uvodna konferencija projekta „Nove vještine za nove poslovne mogućnosti”. Riječ je o projektu u okviru IPA programa “Operativni program za razvoj ljudskih potencijala 2007-2013” koji za cilj ima smanjenje nezaposlenosti ugroženih skupina u Brodsko‑posavskoj županiji i Panonskoj regiji kroz povećanje njihovih kapaciteta za održivim zapošljavanjem.

Na konferenciji su  bili nazočni  predstavnici projektnih partnera –  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, Hrvatske gospodarske i obrtničke komore, Grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske županije, Mreže romskih udruga Hrvatske Slavonski Brod te Industrijskog parka Nova Gradiška, koji je i nositelj projekta.

Projekt je otvoren za sve dugotrajno nezaposlene mlade s niskom razinom obrazovanja – do 24 godine; za osobe nezaposlene duže od 5 godina, nezaposlene  i zaposlene Rome te nezaposlene osobe s invaliditetom bez obzira na dob i dužinu u evidenciji nezaposlenih kao i nezaposlene osobe koji su pripadnici drugih nacionalnih manjina.

 

Za Grad Novu Gradišku svako radno mjesto je iznimno važno, rekao je zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo Dario Ban.

– Dugoročno, projekt će dovesti do zapošljavanja osjetljivih skupina –  nisko obrazovanih, invalida i pripadnika nacionalnih manjina, u ovom slučaju romske nacionalne manjine. Definitivno – hvale vrijedan projekt, kaže Ban.

Za Miju Matoševića, ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole koja već 30 godina školuje djecu sa teškoćama u razvoju, ovo je prilika da svi ti učenici steknu dodatna znanja kojih nema u sustavu školovanja i time postanu konkurentni na tržištu rada.

Gordana Šimić, u ime Županije, posebno je apostrofirala važnost projekta koji omogućuje ugroženim skupinama koje su daleko od tržišta stjecanje dodatnih vještina i znanja, dok je predsjednik Mreže romskih udruga Hrvatske, Ibrahim Gushani,  rekao kako projekt pruža priliku Romima za zapošljavanje i samozapošljavanje ne samo na području Hrvatske već i izvan zemlje.

Autor: Saša Radivojević

 

Komentari
Prethodni članak“Klarić Commerce” osvojio ljetnu ligu u Okučanima (photo)
Sljedeći članakBe different, be better