Novogradiška Udruga gluhih i nagluhih jedna je od rijetkih koja je europske standarde i praksu prepoznala i implementirala puno prije nego li je Hrvatska i formalno pristupila Europskoj uniji. Zahvaljujući kontinuiranoj edukaciji i trening programima, uspješno su senzibilizirali javnost i pozitivno nas isprovocirali da različitosti počnemo doživljavati kao bogatstvo.

Afirmirajući pojmove poput aktivizma mladih,  volontiranja, ali i participiranja predstavnika uvjetno rečeno, marginaliziranih društvenih  skupina, razmišljajući globalno, polako, ali sigurno, mijenjaju svijest i u lokalnoj zajednici. Na tom će tragu, u suradnji sa Savezom udruga gluhih grada Zagreba narednih dana u našem gradu ugostiti mlade, obrazovane predstavnike 6 europskih zemalja i dokazati kako je moguće kreirati društvo jednakih mogućnosti.

Riječ je o projektu BE DIFFERENT, BE BETTER, namijenjenjom mladim osobama, aktivnima u radu s mladima, koji kroz osmodnevnu razmjenu i trening radionice, nudi alate za kreiranje boljeg društva jednakih mogućnosti, kaže voditelj projekta i domaćin, Josip Brozović. Predstavnici Hrvatske , Slovenije, Austrije,  Turske, Litve i Rumunjske, kroz niz zanimljivih predavanja na principu neformalnog učenja, imat će priliku razmijeniti mišljenja, ali i usporediti kulturne obrasce sredina iz kojih dolaze, istražiti volontiranje kao alat za poduzimanje konkretnih akcija, ali i steći potrebna znanja i vještine o siromaštvu, održivom miru, socijalnoj koheziji, te borbi protiv svih oblika društvene diskriminacije. Iako smo marginaliziranim društvenim skupinama uglavnom skloni nazivati ljude s tjelesnim oštećenjima,  u današnjem, aktualnom trenutku gospodarske krize i mladi, nezaposleni ljudi, na žalost, ulaze u tu kategoriju. Upravo je stoga nužno mijenjati opće prihvaćenu percepciju i rušiti tabue, te pokazati, kako i ruralni prostori, zahvaljujući informacijama, informatizaciji i edukaciji, mogu biti dio globalnog svijeta. Mladi Europljani tijekom boravka u našem gradu, osim učenja, imat će priliku i za zabavu, te ćee posjetiti  neke od prirodnih i turističkih znamenitosti Slavonije, a u srijedu, 17.srpnja, primiti će ih i dogradonačelnica grada, magistrica Ljiljana Lukačević. Projekt  “Be different, be better “, budi drukčiji, budi bolji, i nazivom, simbolično, govori o snazi pojedinca, koji je, pravim alatima, ali i pravim stavom, sposoban mijenjati svijet i društvo oko sebe,  ali ukazuje i na snagu promjene, jer samo promjena donosi i napredak.

A, pokretači promjena, bilježi to i povijest, oduvijek su bili kreativni pojednici koji su stavom i razmišljanjem “odskakali” od mase i koje sredina, na početku, uglavnom  nije shvaćala na pravi način.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakUvodna konferencija za projekt “Nove vještine za nove poslovne mogućnosti”
Sljedeći članakPolicijska uprava – stanje sigurnosti za prvih 6 mjeseci