U Velikoj gradskoj vijećnici jučer je održana završna konferencija projekta “BIOSOL – upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse društvene namjene”, čime je i službeno projekt uspješno priveden kraju.

Ukupna vrijednost projekta je 981.616,01 EUR, od čega je 85% (834.373,59 EUR) financiran od strane Europske unije. Vodeći partner na projektu je Grad Šabac iz Republike Srbije, a ostali partneri na projektu su Grad Nova Gradiška i LAG Zapadna Slavonija iz Republike Hrvatske.

Konferenciju je otvorila i vodila projektna koordinatorica ispred u ime Grada Nova Gradiška Maja Savi.  U uvodnom obraćanju okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić:

-“Projekt “BIOSOL” je naš prvi projekt prekogranične suradnje koji je pokrenut prije 3 i pol godine s vizijom upotrebom novih vizija energije i uz dosta prepreka i nepogodnih situacija, drago mi je da smo ga uspješno priveli kraju. Zahvaljujem se svima u ime Grada koji su sudjelovali na projektu i nadam se da je ovo početak suradnje i da će ovakvih projekata biti i više.”

Okupljenima su se također obratili i predsjednik Skupštine Grada Šapca, Nemanja Pajić, te predsjednik Skupštine LAG-a Zapadna Slavonija Vitomir Žakić pri čemu su izrazili zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta kao i ostvarenim ciljevima. Čelnici dva grada također su istaknuli i odličnu suradnju, kao i želju da se ona nastavi i u budućnosti.

Projekt “BIOSOL” su prezentirale i predstavile Ivana Mićović, projektna asistentica u ime Grada Šapca, Maja Savi, projektna koordinatorica u ime Grada Nova Gradiška i Roberta Prankić, projektna asistentica u ime LAG-a Zapadna Slavonija. Prezentaciju energetske strategije Grada Nova Gradiška vodila je Gordana Šimić

Cilj projekta je poticanje na korištenje obnovljivih izvora energije i povećanje energetske učinkovitosti u prekograničnom području uz povećanje infrastrukturnih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u području projekta.

Izgradnja fotonaponske elektrane 0,5 MW kapaciteta električne energije značajna je za Novu Gradišku. Proizvedena električna energija pušta se u elektrodistribucijsku mrežu, nakon čega će objektima društvene namjene, a koje su u vlasništvu Grada, umanjivati račune za energiju.

Nakon završene konferencije svi sudionici posjetili su Industrijski park i fotonaponsku elektranu BIOSOL.

Komentari
Prethodni članakOdržan 7. Let s Gavranom: Drago mi je da sam ponovno sa svojim Novogradiščanima
Sljedeći članakVrijedni ljudi i pametna ulaganja ključ EMPWR-a za razvoja Slavonije i Nove Gradiške!