Poštujući epidemiološke mjere u prostoru Turističke zajednice grada Nova Gradiška jučer je održana ovogodišnja književno-kazališna manifestacija 7. Let s Gavranom, posvećena stvaralaštvu hrvatskog književnika Mire Gavrana. Održana je u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška i pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška te Brodsko posavske županije, a ove su godine u sklopu manifestacije predstavljeni Zbornik „Gavranovi likovi uvijek s nama” i „Odabrane drame Mire Gavrana” u izdanju Mozaik knjige Zagreb 2021. te 13. izdanje Gavranove „Judite” Mozak knjige Zagreb.

Nakon pozdravnih riječi v. d. ravnateljice Gradske knjižnice Nova Gradiška Ernestine Straga Šašić, izdanja je, u razgovoru s autorom Mirom Gavranom, predstavila Andrea Divić, kroatistica i anglistica, književna kritičarka i urednica. U predstavljanju je sudjelovala i Mladena Gavran, kazališna glumica i redateljica, dok su u glazbenom dijelu manifestacije sudjelovali učenici Glazbenog odjela gradske Osnovne škole „Mato Lovrak” i Vokalna skupina „Aurora”.

Urednica Zbornika literarnih radova učenika srednjih škola Brodsko posavske županije nagrađenih na natječaju „Let s Gavranom 2018.” uz prikaz 4. 5. i 6. književno kazališne manifestacije „Let s Gavranom” pod nazivom „Gavranovi likovi uvijek s nama” je knjižničarka Biljana Dakić.

Kako je istaknula u predgovoru, u ovim pandemijskim vremenima, kada nam se toliko toga čini mračnim i bezizlaznim, čitanje, ljubav i prijateljstvo najbolji su svjetlosni lijekovi protiv samoće, tjeskobe i uskogrudnosti. Posebice čitanja djela za „velike i male” Mire Gavrana, zbirki priča, drama, pjesama, slikovnica, igrokaza, koja svojim univerzalnim vrijednostima povezuju kontinente i oceane čineći nas boljim ljudima za ovaj, naš tako divan, a tako ranjen Svijet željan izliječenja:

– S veseljem iščekujemo i brojne buduće „Letove” i stvaralačka druženja s našim poštovanim i dragim književnikom te brojnim ljubiteljima njegova djela – dodala je Biljana Dakić.

 

Miro Gavran: Drago mi je da sam ponovno s mojim Novogradiščanima

– Iskreno govoreći jako sam sretan da ponovno ovaj sedmi „Let s Gavranom” imamo uživo jer je prošli bio online zbog pandemije koronavirusa.

Sve počinje s promocijom zbornika koji pokriva zadnja četiri „Leta s Gavranom” da se vidi kako i mladi ljudi mogu naći nadahnuće u stvarima kojima sam se i ja bavio. Nakon toga imamo promociju dvaju mojih knjiga koje su ove godine izišle u izdanju „Mozaik knjige”. Ne zna se koja mi je draža i važnija. Jedna je „Odabrana drame 2001-2021”. gdje je devet mojih dramskih tekstova i popisom svih 409 mojih kazališnih premijera. Promovirat ćemo i 13. izdanje mog romana na hrvatskom „Judita”. Kako je ovo velika obljetnička godina oca hrvatske književnosti Marka Marulića, moj izdavač „Mozaik knjiga” je u korice te knjige stavio i moj roman, i Marulićev ep i biblijsku epizodu.

Mislim da je ova knjiga po mnogočemu zanimljiva i atraktivna i studentima i srednjoškolcima. Odlično je što smo sve ove godine, zbog pandemije koronavirusa uspjeli „izgurati” u jednom danu. Nadam se da ćemo sljedeće godine ipak uspjeti realizirati manifestaciju kako je bilo i prijašnjih godina. Osjećam zahvalnost prema svima koji su se potrudili da imamo 7. „Let s Gavranom”.

Susret s Novogradiščanima mi je nešto najdraže. Nedavno je na novogradiškim kazališnim daskama bila upriličena moja predstava „Na kavici u podne” na koju, nažalost, nisam mogao doći. No, drago mi je da sam danas ponovno došao u moju Novu Gradišku i susreo se sa svim ovim dragim, divnim ljudima – rekao je književnik Miro Gavran.

Dodijeljene nagrade učenicima

Na predstavljanju zbornika dodijeljene su i nagrade učenicima, članovima Fan kluba Miro Gavran koji djeluje u OŠ Ljudevita Gaja i OŠ Mato Lovrak. Učenici su na dar dobili knjige Mire Gavrana.

Iz OŠ Ljudevita Gaja, pod mentorstvom učiteljice Hrvatskog jezika i književnosti Marinele Banovčić nagrađeni su: Lana Krilj, Lana Benedeković, Maja Petrović, Lucija Špehar, Matija Medenica.

Iz OŠ Mato Lovrak, pod mentorstvom učiteljice Hrvatskog jezika i književnosti Natalije Golovrški nagrade su dobili: Korina Ljubičić, Dorijan Živković, Fran Lovrić, Luka Galik .

 

Komentari
Prethodni članakČlanovi HPD „Tomislav” večeras organiziraju svoj tradicionalni božićni koncert
Sljedeći članakUspješno realiziran projekt “BIOSOL” – Održana završna konferencija