Šesnaest godina duga tradicija u selu Gunjavci, povorka konjskih zaprega, koju je netom nakon završetka Domovinskog rata pokrenula grupa entuzijasta, oživjela je na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, manifestacijom “Uskrs uz tamburu”. Program su organizirali članovi Mjesnog odbora Gunjavci uz pokroviteljstvo Općine Rešetari.

Lijepo vrijeme izmamilo je mještane na seoske ulice, no nije izostala ni znatiželjnost mnogobrojnih gostiju koji drže do izvornih i tradicijskih obilježja Slavonije. Veliko je srce slavonsko, a još je veće ponosnim vlasnicima plemenitih životinja koji su svoje konje i zaprege provezli od Adžamovaca do doma u Gunjavcima, selu od kuda su nekada davno krenule prve zaprege. Iako je izbor i proglašenje one najljepše bilo najavljeno službenim protokolom, ono je ipak izostalo.

Povorku je vodio mladi barjaktar Ivan Andrašić iz Gunjavaca, a slijedile su ga zaprege Ivice Šimunovića iz Gunjavaca, Antuna Grgića iz Adžamovaca, Ivana Krole iz Batrine, Josipa Pola iz Vrbja, Željka Matijevića iz Bodovaljaca, Ivana Kerekovića iz Živika, Igora Oreškovića iz Prvče, Zvonka Domazetovića iz Adžamovaca, Slavka Andrašića iz Gunjavaca, Zrdavka Lalića iz Adžamovaca, Jakoba Oršulića iz Rešetara i Željka Prše iz Brđana. Povorku su činili i jahači i jahačice: Vesna Gubić, Kristina Dautović, Željko Klikić s članovima obitelji jahačima, Goran Vuk, Valentin Peša, Valentina Barta, Dražen Mađarević, Marijan Kovačević, Slavko Marošević te Matija Vukšić.

“Političari budu i prolaze, no tradicija i selo ostaju. Mještani Gunjavaca s nikim se nikada nisu natjecali. Od prvoga dana, kada su krenuli sa svojim kultruno umjetničkim društvima, tamburašima i zapregama, u tome su uživali. Nisu htjeli ni više, ni manje, ostali su na razini tradicije i uvažavanja svih onih preteča koji trebaju selu”, rekao je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga na svečanom otvorenju manifestacije.

Vesele noge lijepih snaša uz pjesmu tamburaškog sastava Ledina iz Cernika nisu mogle mirovati ni prije samog otvorenja. Snaše su zaplesale veliko kolo ispred doma u Gunjavcima, a pridružili su im se i svi ostali koje zvuk tamburice lako izaziva. U domu, kulturno-umjetnički program obogatili su nastupi Kulturnih umjetničkih društava Rešetari i Drežnik, uz tamburaški sastav Ledina, a potom i Satir. Narodno veselje nastavilo se u večernjim satima u Područnoj školi u Gunjavcima zabavnim programom uz grupu “Lutalice”.

Autor: Zorislav Knežević/photo: Saša Radivojević

Komentari
Prethodni članakVeliko je sad veselje
Sljedeći članak“Uskrs u Sičicama” uz miris domaćih trganaca (photo)