Da na mladima svijet ostaje, dokazali su jučer, 1. travnja, članovi Udruge mladih Sičice organizirajući 2. po redu folklornu manifestaciju “Uskrs u Sičicama”. Osim kulturno-zabavnog programa, društveni dom u Sičicama bio je i domaćin natjecanja u pripremanju i kuhanju trganaca.

Kuharice, izmjenjujući se u tri grupe, pripremile su ukupno oko 80 porcija vrućih domaćih trganaca. Kažu da im to nije predstavljalo problem budući da su na zdravoj domaćoj hrani i odrasli.

Ove godine nije bilo bakica u kuhinji. Mlade snage, Andrea Babić i Anamarija Solić, pokazale su vještine u kuhanju trganaca. “Kuhati trgance naučile smo od mame i bake. To i inače radimo, tako da nam nije nikakav problem. Razvijemo tijesto i skuhamo ga, ispečemo slaninu, skuhamo i ‘istenfamo’ krumpir i imamo gotov ručak”, pohvalile su se djevojke.

Svi posjetitelji mogli su dobiti svoju porciju trganaca, a i vidjeti kako se oni pripremaju. Nakon što su želuci bili puni, lakše je bilo pratiti nastavak programa. Nažalost, najavljeno veliko zajedničko kolo na malonogometnom igralištu je ovaj puta izostalo zbog iznenadne smrti 42-godišnjeg mještanina. No, nastupi HKUD “Trenk” i KUD “Dragalić” bili su dovoljan razlog da se za mjesto u domu traži karta više. Posebice zanimljiv, posjetiteljima je bio igrokaz dramske skupine “Trenka”. Oni najizdržljiviji, mogli su u nastavku večeri dodatno uživati uz slavonsku pjesmu tamburaškog sastava “Fijaker”.

Štefan Štivičič, predsjednik Udruge mladih, ističe: “Prošle godine smo organizirali samo folklornu večer, no ove godine smo, eto, odlučili obogatiti program jednim domaćim tradicionalnim jelom, trgancima. U tome nam je financijski puno pomogao načelnik Općine Igor Jurišić, a podržao nas je i dosada što god smo radili. Nadamo se da će ovo ući u tradiciju i da ćemo se svake godine moći skupiti na ovaj dan u Sičicama”.

Udruga mladih iz Sičica prva je udruga koja okuplja mlade na području Sičica, a nastoji promijeniti opće prihvaćeno uvjerenje kako mladi u seoskoj sredini danas nemaju mogućnosti, niti prilike sudjelovati u kreiranju života lokalne zajednice. Od jednostavnih akcija do onih zahtjevnijih, poput organizacije kulturnih i edukativnih sadržaja namijenjenih mladim ljudima, članovi Udruge nastoje animirati što više mladih ljudi Sičica.

Rad Udruge pohvalio je i sam načelnik Općine Igor Jurišić: “Ovo je dokaz da oni dobro rade i da su sposobni provesti i mnogo veće projekte. Manifestaciju su svakako obogatili promocijom i zaštitom trganaca, karakterističnog jela za naše područje. Osim suhomesnatih proizvoda i ribe, karakteristične pogotovo za posavska naselja, tu su i trganci kao dokaz da postoje i zaljubljenici u tjestenine”.

Autor: Zorislav Knežević/photo: Saša Radivojević

Komentari
Prethodni članakUskrs uz tamburu, konjske zaprege i lijepe snaše (photo)
Sljedeći članakNeka gradonačelnik izvoli doći pokloniti se poginulim braniteljima