Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata danas se sastao u najužem sastavu – teško da je mogao biti manji – sa samo 8 nazočnih od 52 pozvana člana. Na novom sastanku zakazanom za 23. travnja, prvenstveno zbog dogovora oko obilježavanja Akcije Bljesak, biti će riječi i o tome kako će Odbor uopće dalje funkcionirati.

Obilježavanje obljetnica Šagovina 91 i Širinci 92 predsjednik Odbora pukovnik Adam Tomičić ocijenio je pozitivnim te pohvalio angažman svih načelnika općina a za angažman Grada Nova Gradiška kazao kako zaslužuje svaku osudu. – Gradonačelnika Nove Gradiške još nisam vidio kod spomen obilježja u Šagovini i Širincima. Njemu je to obveza, gradonačelnik je zato što živi na slobodnom teritoriju, on za ovaj Grad ne može dati više nego što su dali branitelji. Neka izvoli doći i pokloni se poginulim hrvatskim braniteljima, kazao je Tomičić, dodajući kako bi i odaziv samih branitelja trebao biti još veći. Osudu Grada podržao je i brigadir Josip Mikšić podsjećajući nazočne na značaj ovih dviju operacija kao dijela šire Operacije Orkan, uvoda u kasniju akciju Bljesak.
Zbog izostanka načelnika općina koje nose najveći teret obilježavanja “Bljeska” dogovor je odložen za sljedeći sastanak koji će se održati u utorak,  23. travnja, također u 10 sati. Pod ovom točkom dnevnog reda načelno je usvojen prijedlog Tomičića o polaganju vijenaca pred spomen obilježje poginulim braniteljima u Novoj Gradiški, i to 1. svibnja u 8.30 sati.

Koncert Ilića – pljuska braniteljima

Pod točkom razno Tomičić se osvrnuo na koncert Miroslava Ilića, održan na Veliku subotu,  rekavši kako je to pljuska svim katolicima, braniteljima i građanima. – Neka organizira tko što hoće i gdje hoće ali je netko u Gradu toga dana trebao reći: danas u našem gradu nema koncerta na veliku subotu, u korizmi i pred Uskrs a za to držim odgovornog gradonačelnika Nove Gradiške, grada u kojem je toga dana održan jedini koncert u Hrvatskoj, kazao je Tomičić.

U nastavku sjednice  Odbor je podržao prijedlog Martine Lebede, predsjednice novogradiške podružnice Udruge poginulih i nestalih branitelja o susretu mladih i djece poginulih branitelja u Novoj Gradiški. – Na susretu bi bilo najmanje 50 djece iz cijele Hrvatske. Želja nam je posjetiti spomen obilježja poginulim braniteljima a zatim obilježiti akciju Bljesak pješačenjem od Nove Gradiške do Okučana. Zatražili smo potporu Ministarstva branitelja i još uvijek čekamo odgovor. Projekt smo prošle godine prijavili i Gradu Nova Gradiška ali mislim da ga nisu ni pročitali, nismo uvršteni u proračun, kazala je Martina Lebeda.

Na prijedlog nekolicine članova Odbora Udruga će sutra ponoviti zamolbu za financijsku pomoć svim općinama zapadnog dijela županije, Gradu Nova Gradiška te Županiji.

Autor: S.R.

Komentari
Prethodni članak“Uskrs u Sičicama” uz miris domaćih trganaca (photo)
Sljedeći članakSlovenija ratificirala hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji