Gotovo polovica testova na koronavirus u posljednja 24 sata bilo je pozitivno. Povratak u školske klupe udvostručio je i broj pozitivnih učenika, no i djelatnika u osnovnim i srednjim školama. Drugo polugodište počelo je s 4391 na Covid pozitivnim učenikom. Dvostruko je to više nego na kraju prvoga. A dvostruki je i porast zaraženih djelatnika.

Pa se otvara pitanje: treba li, uz testiranje djelatnika u školama, početi redovito testirati i učenike? Praksa je to još od rujna u Srednjoj medicinskoj školi u Slavonskom Brodu. Tjedno se dva puta testira oko 120 učenika. Tako se, kaže, na vrijeme spriječi ulazak učenika pozitivnih na covid u zdravstvene ustanove u kojima rade prakse. No u drugim školama, druga i situacija.

Puno je tu nelogičnosti, kaže Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Ističe i prijevoz putnika do škole gdje postoji velika mogućnost širenja zaraze. No testiranje sada, smatra, ne bi imalo željeni učinak.

U prilog testiranju učenika ne ide ni njegova cijena. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, za tu bi namjenu mjesečno trebalo izdvojiti 72 milijuna kuna.

Otvara se i pitanje tko bi provodio silna testiranja kao i kamo s otpadom? Naime, u hrvatskim je osnovnim i srednjim školama 450 tisuća učenika koji pohađaju nastavu u 1300 školskih objekata. A u rezultate i učinkovitost, kad je omikron varijanta u pitanju, nije siguran nitko. Mnoge škole i razredi trenutno održavaju online nastavu. Nije to nepoznanica ni u Srednjoj medicinskoj školi.

No županijske i nacionalne brojke upalile su alarm. Neke županije potpuno su prešle na online nastavu, a u Brodsko – posavskoj prati se epidemiološka slika.

Dio nastavnika koji nemaju COVID potvrde, a sami su plaćali testiranja u studenom i prosincu – još nije dobio povrat novca od škole. Škole, inače, refundaciju dobivaju od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uvođenjem obveznih COVID potvrda za djelatnike javnih i državnih službi, svi su se zaposlenici, među ostalim, i škola tomu morali prilagoditi. Oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli bolest, morali su se testirati svakih dva dana, a troškove snosi škola, odnosno država. U nekim je školama to već riješeno, a u nekima nastavnici moraju sami platiti pa dobiju povrat sredstava. Nastavničkim grupama na društvenim mrežama posljednjih dana kolaju razne priče. Neki nastavnici kažu da su im u školi rekli da se više neće plaćati testovi, a neki drugi se, pak, žale na to što još uvijek kasni povrat novca, čak i za mjesec studeni, prenosi Srednja.hr

Objašnjavaju da su škole te koje Ministarstvu podnose zahtjeve za refundacijom sredstava utrošenih za testiranje na koronu, a onda Ministarstvo uplaćuje novac na račune škola. Škole su, direktno, poslodavac nastavnicima i one bi trebale dati povrat istim tim nastavnicima za svako obavljeno testiranje.

Komentari
Prethodni članakU prosincu najviše poskupjela hrana i prijevoz
Sljedeći članakOŠ Mato Lovrak provodi projekt: Inovativnim umom do pametnih ICT škola