Gotovo svaki drugi proizvod u trgovinama mješovite robe skuplji je nego prošle godine. Najveći rast cijena primijeti se na mesu, mlijeku, jajima, voću i povrću.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosincu su porasle za 5,5 posto u odnosu na isti mjesec 2020., u cijeloj prošloj godini u prosjeku su bile više za 2,6 posto, dok bi ove godine inflacija mogla dodatno ubrzati, pri čemu se prognozira da će premašiti tri posto.

Nešto manje je poskupjelo pokućstvo i oprema za kućanstva, 4 posto, zatim odjeća i obuća 3.7 posto dok su režije i računi za vodu, struju, plin viši za 3.2 posto

Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u Hrvatskoj sve poskupjelo. Cijene u prosincu u prosjeku su porasle za 5.5 posto u odnosu na prosinac 2020.

Najviše su otišle gore cijene prijevoza – čak 11.4 posto, zatim hrane i bezalkoholnih pića – gotovo 8 posto. Alkoholna pića i duhanski proizvodi skuplji su za 5.9 posto, restorani i hoteli u godinu dana prosječno su digli cijene za 4 i pol posto. Cijene hrane, koje imaju značajan udio u košarici dobara, nastavile su započeti rast iz srpnja pa su u prosjeku na godišnjoj razini u prosincu bile više za 8,1 posto.

Cijene u kulturi i rekreaciji narasle su za 2.6 posto, a jedino su cijene dobara i usluga za zdravlje u padu, ali svega 0.3 posto.

“Vrhunac inflatornih pritisaka očekujemo u prvom tromjesečju dok bi se uz pretpostavku normalizacije globalnih lanaca opskrbe isti trebali smiriti u drugoj polovini godine. Treće tromjesečje 2022. donijet će smirivanje, praćeno usporavanjem kako se približavamo kraju godine. Međutim, čak niti ovakva kretanja neće biti dovoljna da stopu inflacije u 2022. stavi ispod prosjeka 2021. U 2022. očekujemo prosječnu stopu rasta potrošačkih cijena od 3,1 posto uz naglašen uzlazni rizik”, ocjenjuju u RBA.

Komentari
Prethodni članakOd sada plaćajte Aircashom i u Hrvatskoj pošti
Sljedeći članakUskoro testiranje učenika srednjih škola?