Ljeto se polako približava svome kraju što znači samo jedno – počinje škola!

Na iglama su i školarci, ali i roditelji koji svake godine moraju izdvojiti “debelu” sumu novaca kako bi im dijete bilo skroz opremljeno za početak školske godine. Bilježnice, pernice, torbe, obuća, odjeća – sve su to potrebni predmeti za školu koje roditelji moraju platiti, no koliko je zapravo potrebno novca za sve nabrojeno? Cijena školskih torbi ide i do 700 kuna, no roditelji mogu proći i jeftinije.

Roditeljima školaraca u Zagrebu je lakše s kupnjom školskog pribora jer Grad daje besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola. No, to nije sve jer će im ove godine Grad kupiti i radne bilježnice od ukupno 48 milijuna kuna. Cijena radnih bilježnica za osnovnu školu, za niže razrede iznosi 300,00 kuna kao i školski pribor. Za više razrede, od 5. do 8. roditelji će morati izdvojiti 500,00 kuna samo za radne bilježnice, i 450 kuna za školski pribor.

Svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj, sukladno novom Zakonu o udžbenicima, u školskoj godini 2019./2020. dobit će besplatne udžbenike na teret državnog proračuna. No s pripadajućim radnim bilježnicama, sada klasificiranim kao ‘drugi obrazovni materijali’, situacija je ponešto drukčija. Ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima, Vlada može za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave i tih materijala. Ove godine takve odluke nema, pa će ‘uskočiti’ pojedine lokalne sredine.

Državnim proračunom nisu osigurana sredstva za druge obrazovne materijale (radne bilježnice, zbirke, atlasi, likovne mape, kutije s radnim materijalom za tehničku kulturu, biologiju, kemiju i fiziku). Dogovoreno je da će nabavu drugih obrazovnih materijala financirati općine Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška. Prema tome, svi učenici škole (matične i područne) će početkom nastavne godine dobiti komplet udžbenika i drugih obrazovnih materijala, a na roditeljima je samo da osiguraju ostali pribor.

Grad Nova Gradiška za učenike s područja Grada (Nova Gradiška i Ljupina) osigurao je likovne mape za učenike 1. – 4. razreda i radne kutije za Tehničku kulturu za učenike 5. – 8. razreda. Učenici će ih također preuzeti u školi na početku nastavne godine. Roditelji učenika s područja Općine Vrbje (Mačkovac, Savski Bok i Visoka Greda) trebaju se javiti u Općinu radi informacija o sufinanciranju drugih obrazovnih materijala.

Gužve u knjižarama će bujati, a novčanici roditelja će se smanjiti. Do 300 kuna koštaju radne bilježnice za niže razrede osnovne škole, a pribor, likovna mapa i pisanke još toliko. Za više razrede cijena skače gotovo do tisuću kuna. I to je riječ o osnovnom što je potrebno. S druge strane, gimnazijalcima se kupuje sve. Samo udžbenici i radne bilježnice roditelje će izaći 2.000 kuna i to bez bilježnica, školskog pribora, torbe, odjeće, obuće, novca za užinu kada krene nastava, mobitela i dr.

Izvor: Vijesti.hr

Foto: Ilustracija/Internet 

 

Komentari
Prethodni članakIndustrijski park Nova Gradiška: Krenule radionice i programi za povećanje zapošljivosti
Sljedeći članakAnte Vukšić: Cilj nam je upoznati ljude sa svim zlima koja su se činila u proteklim režimima