Već tradicionalno, u organizaciji novogradiške Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata jučer tijekom prijepodneva obilježen je Dan suosjećanja sa žrtvama svih totalitarnih sustava. Kod središnjeg spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški, paljenjem svijeća i molitvom prisjetili su se svih žrtava totalitarnih i autoritarnih režima.

Uz predsjednika novogradiške Udruge roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata Antu Vukšića, žrtvama su se poklonili i koordinator za branitelje Grada Nova Gradiška Vlatko Greiner, voditeljica novogradiškog Tima za psihosocijalnu pomoć Ljiljana Lukačević i rijetki sugrađani.

Podsjetimo, Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću. Spomendan potječe od Praške deklaracije o zločinima komunizma. Podsjeća na pakt Hitlera i Staljina kad je 23. kolovoza 1939. godine potpisan njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju, poznat kao Sporazum Molotov-Ribbentrop, kojim je postignut javni sporazum o nenapadanju i tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u Istočnoj Europi. Dan sjećanja potvrđen je rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu.Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučno je osudila teška kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni komunistički režimi te izrazila suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina.

Skupština vjeruje da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive, ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji i time je Skupština pozvala sve komunističke i post-komunističke stranke u svojim državama članicama, koje to još nisu učinile, da ponovno ocijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, da se jasno distanciraju od zločina totalitarnih komunističkih režima te da ih potpuno jasno osude.

– Organizator obilježavanja sjećanja na sve žrtve totalitarnih sustava je Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata.

Nama je glavni cilj upoznati javnost za zlima koja su činila sva tri totalitarizma, koje su posljedice tih zala do današnjeg dana i senzibilizirati javnost da se prema tom problemu uključe aktivnije. Cilj nam je odati dužno poštovanje žrtvama i suosjećati sa rodbinom tih žrtava, i komunizma, i nacizma i fašizma. Dostojno i civilizirano obilježavanje ovog dana je najmanja satisfakcija koja se mogla učiniti, te na ovaj način Europski parlament, pa tako i Republika Hrvatska potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja naše prošlosti  kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih ljudskih i nacionalnih prava. Prošlost treba temeljito istražiti, vidjeti tko je činio najveće zločine, ali i pustiti ljude da žive dalje – istaknuo je, između ostalog, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Ante Vukšić.

 

Komentari