I ove subote, kao i prethodne dvije ,upaljena je adventska svijeća ispred crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Kao i do sada uz molitvu i  pjesmu, simbol Došašća zasvijetlio je u znak pripreme za slavlje rođenja Isusa Krista.

Postupno paljenje svijeća na adventskom vijencu znak je progresivnog približavanja slavlju Isusova rođenja. Ta gesta ujedno znači znati i moći čekati, iščekivati da se dogodi očekivano. Adventski vijenac je konkretni čin unutarnjeg stava čekanja kao osnovne dimenzije vjere.

Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, Došašće ili Advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. To se ponajviše odnosi na duhovnu pripremu.
Adventski vijenac čine dva temeljna simbola – krug i svijeće, odnosno svjetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Adventski vijenac tumači se kao znak Božje vjernosti zadanim obećanjima. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema dugoj tradiciji na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska, i jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja. Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanje, druga betlehemska označava mir, treća pastirska slavi radost i veselje, a posljednja svijeća je svijeća anđela koja donosi ljubav. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića, ali i sirenje nade, radosti, veselja, mira i ljubavi. Svega onoga sto označavaju adventske svijeće.

Komentari
Prethodni članakKOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ U NOVOJ GRADIŠKI: U slopu predizborne kampanje družila se s građanima i sudjelovala na Slavonskom doručku
Sljedeći članakBožićni koncert u Cerniku: Uz božićne pjesme zavladao blagdanski duh