Udruga Studio B posjetila Ured Predsjednika Republike Hrvatske. Povod ovom prijemu bio je višestruk, s naglaskom na upoznavanje PRH s radom udruga mladih i za mlade.

Sastanak s predstavnicima udruga mladih i za mlade koje djeluju u kontinentalnim dijelovima Hrvatske održan je s našom udrugom koja djeluje na području Brodsko – posavske županije, Mrežom Mladih Hrvatske koja na teritoriju Republike Hrvatske predstavlja krovnu organizaciju udruga mladih i za mlade, DrONe – udrugom za društveni razvoj i neformalno obrazovanje iz Karlovca, udrugom P.O.I.N.T iz Križevaca te Udrugom za lokalni razvoj „Turbina promjena“ iz Karlovca.

Sastanak je održan na inicijativu naše udruge s ciljevima predstavljanja rada s mladima, s naglaskom na mlade iz ruralnih sredina; adresiranja nepostojanja aktivne javne politike usmjerene mladima – od nedonošenja novog Nacionalnog programa za mlade preko 1000 dana od dana prestanka važenja zadnjeg NPM-a kako je upozorio Josip Miličević ispred MMH; nepostojanja Zakona o mladima; nedefiniranog statusa osoba koje rade s mladima; problematičnog Zakona o savjetima mladih, itd.; predstavljanja i rasprave o rezultatima osmog ciklusa Dijaloga EU s mladima s naglaskom na temu “Poticaj mladima iz ruralnih sredina”, te adresiranja izazova s kojima se cjelokupni civilni sektor suočava, a kojima je sektor mladih značajno pogođen, kao što su kašnjenje i neobjava najavljenih natječaja iz EU fondova, nedostatno, neredovito i neizvjesno nacionalno financiranje programa i projekata usmjerenih mladima; pogođenost mladih krizom uzrokovanom pandemijom virusa COVID – 19, itd.

Također, na sastanku smo upoznali predsjednika Milanovića, te Jadranku Žarković, savjetnicu PRH za odgoj i obrazovanje, s različitim izazovima s kojima se udruge susreću u radu s mladima u ruralnim područjima te smo predstavili istraživanje o potrebama mladih u lokalnoj zajednici i stupnju aktivnog sudjelovanja koje je provedeno u sklopu projekta “Osnaživanje mladih pokretača ruralnih zajednica” kroz uručivanje brošure pod nazivom “Što je tebi bitno?” kako PRH, tako i svim sudionicima_icama sastanka. Također, naša je udruga predstavila i gorenavedeni projekt i aktivnosti koje se u sklopu njega provode.

Svaka je od udruga predstavila i specifične aktivnosti kojima se bavi kao što su promicanje važnosti građanskog odgoja i obrazovanja, poticanje korištenja informatike i novih tehnologija ili podizanja svijesti o ekologiji. Predstavnici udruga naglasili su kako svojim radom pružaju mladima priliku da se dokažu i steknu vrijednosti za cijeli život te da poseban utjecaj mogu imati na mlade osobe iz ruralnih područja Hrvatske. Istaknuto je na sastanku kako je važno uključiti mlade u donošenje odluka na svim razinama, a od predsjednika Milanovića zatražili smo pomoć u nastojanju da se u javnosti čuje što mladi misle kako bi se njihove potrebe i inicijative uključile u politike koje se tiču njihovih života. Također, zatražili smo podršku predsjednika Milanovića u procesu mijenjanja uobičajenih obrazaca ponašanja, stavova i vrijednosti, što bi nam olakšalo rad i dalo bolje rezultate.

Predsjednik Milanović podržao je aktivnosti udruga mladih jer je društveni i socijalni aktivizam važan za povezivanje i napredak cjelokupnog društva, kao i za razvoj socijalnog kapitala zajednice kroz stvaranje odnosa povjerenja kao vezivnog tkiva ključnog za gospodarski i društveni razvoj, te nas pozvao da nastavimo uporno raditi na svojim projektima i idejama te da ne odustajemo jer to nije posao čiji se rezultati vide odmah.

O temama vezanim uz položaj i probleme mladih te osnaživanje mladih u ruralnim zajednicama s Predsjednikom Republike razgovarali su predstavnici naše udruge: predsjednica Nikolina Jureković, član izvršnog odbora Paolo Pelesk i članovi_ice Udruge Valentina Stojaković, Magdalena Poljac i Mladen Jureković; predsjednik Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Josip Miličević; DrONe – udruge za društveni razvoj i neformalno, predsjednica Branimira Penić, direktor Igor Kuštreba i članica Petra Foršek Koški; Udruge P.O.I.N.T, predsjednik Nikola Ostojčić i potpredsjednik Ivan Mušlek te članovi_ice Udruge za lokalni razvoj “Turbina promjena” Antonija Vučić i Dinko Đurić.

Sretni smo što je Ured PRH prepoznao našu inicijativu, te važnost adresiranja pitanja koja se tiču mladih danas, a ne u budućnosti, jer su mladi sadašnjost naše društvene zajednice. te im se ovim putem zahvaljujemo na sastanku. Također, željeli bismo se zahvaliti svim predstavnicima_icama udruga koje su se odazvale našem pozivu na ovaj sastanak. Vjerujemo kako smo otvaranjem ovih pitanja na najvišoj razini doprinijeli unaprjeđenju rada sektora mladih, te kako će Ured PRH u budućnosti biti saveznik civilnog društva koji je spreman pomoći u donošenju naših izazova u fokus javnosti.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Komentari
Prethodni članakZapočela provedba novog projekta Industrijskog parka Nova Gradiška
Sljedeći članakJesen u mom kraju: Kad se beru vinogradi… / foto