Članovi novogradiške Udruge slijepih jučer su obilježili Međunarodni dan bijelog štapa.

Na prezentaciji upriličenoj za članove udruge, predstavnica tvrtke „Cobolt Systems Ltd” Jasmina Kuhar prezentirala je cjelokupan program pomagala zainteresiranim:

– Trudimo se što više približiti našim korisnicima proizvode koji će im itekako dobro doći u svakodnevnom životu. Osobe s problemima vida vrlo malo, samo pet pomagala mogu dobiti preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, stoga se moraju snalaziti na razne načine kako bi olakšali svakodnevni rad i život. Činjenica je da se, usprkos stalnim apelima, slijepe i slabovidne osobe teško zapošljavaju i da im je itekako teško uklopiti se u svakodnevni život – kaže Kuhar.

– Otegotni položaj slijepih proizlazi iz otežanih mogućnosti zapošljavanja, diskriminacije i nemogućnosti nabavke pomagala koja će im pomoći u svakodnevnom životu. Upravo zbog tih razloga smo organizirali ovu prezentaciju. Udruga slijepih je u već nekoliko navrata donirala našim korisnicima govorne tlakomjere i toplomjere, danas će imati mogućnost izabrati još nešto – kaže Vlatka Peterlik Vasiljević iz Udruge slijepih Nova Gradiška.

Podsjetimo, Međunarodni dan bijelog štapa se obilježava svakog  15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap doista bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje, tijekom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je gospođica Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon drugog svjetskog rata se bijeli štap i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine, pa se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, kojim se najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je 39 miliona slijepih te je prevalencija sljepoće oko 5 na 1000 stanovnika. U Hrvatskoj se prati samo broj osoba oštećena vida kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja. Na taj način je u Hrvatskoj registrirano 45 478  osoba kod kojih su sljepoća i znatna slabovidnost uzrok invaliditeta, od kojih je4 217 slijepih osoba.

 

 
Komentari
Prethodni članakDani kruha u Dječjem vrtiću “Maslačak”
Sljedeći članakNovogradiščani na 10. jubilarnom „GavranFestu” u Pragu