U vrtiću tijekom listopada djeca obilježavaju dane kruha i dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Kroz priče, pjesme i recitacije djeca su upoznavala kako kruh nastaje i koliko je važan u svakodnevnom životu. U aktivnostima su se koristile sjemenke pšenice, ječma, kukuruza i suncokreta kojima su djeca slobodno manipulirala i istraživala, kao i brašno koje nastaje od tih sjemenki. Samostalnim miješanjem brašna i vode vidjeli su kako nastaje tijesto od kojeg su djeca mijesila kruh, slance i peciva, te ih ukrašavala sjemenkama.

– ” Ovaj tjedan je veselo, pripremamo se za Dane kruha, mijesimo kolačiće, tijesto, igramo se sjemenkama i jesenskim plodovima. Imamo manji broj nove djece no prilagodba je prošla i nemamo problema, imamo dobru suradnju s roditeljima.” – rekla je odgojiteljica mlađe skupine “Autići” Romana Markolović.

Cilj obilježavanja Dana kruha bio je upoznavanje djece s procesom nastanka kruha, upoznavanje s autohtonim i starim vrstama voća i drugim plodovima jeseni te promicanje zdrave prehrane.

– “Period prilagodbe je pri kraju, mogu reći da je pedagoška godina krenula bez poteškoća. Zadovoljni smo brojem djece, teče sve po planu. U oba vrtića na području Nove Gradiške upisano je oko 150 djece. Najviše je djece u dobi od jedne do četiri godine. Ne znam gdje se izgubi taj prvi razred kad krenu u školu. Nešto je manje djece u programu predškole, to vidimo po prijavama.” – istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Vera Trobić.

-” Tek pokrećemo aktivnosti sportskog programa i stranog jezika. Ti se programi dodatno plaćaju, cijene su simbolične. Kraći sportski program je 100,00 kuna a engleski jezik je 80,00 kuna. Engleski jezik rade naše odgajateljice koje imaju dodatnu edukaciju dok sportski program rade profesori tjelesne kulture.” – dodala je ravnateljica Trobić.

– ” Problem je što nemamo dovoljno odgojitelja na tržištu rada. No možemo zaposliti učitelja razredne nastave, kojemu nije potrebna dodatna edukacija. Trenutno imamo muškog odgojitelja u vrtiću u Novoj Kapeli, djeca su ga odlično prihvatila.” 

 

Komentari
Prethodni članakŽupan Marušić: Osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu od iznimne je važnosti za našu županiju
Sljedeći članakUdruga slijepih Nova Gradiška: Kako olakšati život osobama s oštećenjima vida