U organizaciji Udruge Lastavica, od 7. do 12. listopada 2019. godine, u Pragu je održan deseti GavranFest, međunarodni kazališni festival posvećen hrvatskom književniku Miri Gavranu.

Na njemu su ove godine  sudjelovala kazališta iz  šest zemalja: Češke, Slovačke, Albanije, Srbije, Mađarske i HrvatskeSelektor i producent festivala  je František Karoch, dok je ravnatelj festivala Nenad Bojić.Festival je otvoren svečanom 200. reprizom Gavranove komedije Sve o ženama u izvedbi Kazališta STUDIO DVA iz Praga. Kao i u prethodnim izdanjima Festivala održani su brojni popratni programi među kojima treba istaknuti promociju dviju Gavranovih knjiga na češkom jeziku, okrugli stol na kome su sudjelovali prevoditelji, redatelji, glumci i producenti, te projekcija dokumentarca „Miro Gavran” scenarista i redatelja Zdravka Fučeka u produkciji Hrvatske radio televizije s prijevodom na češki jezik. Zadnji dan festivala bio je posvećen  Hrvatskoj. Budući je Miro Gavran prvi hrvatski veleposlanik kravate, festival je zatvoren “kravata partyem”.

Podsjetimo, GavranFest je kazališni festival na kome se izvode drame i komedije hrvatskog književnika Mire Gavrana. Festival je pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj, gdje je djelovao do 2009. i imao četiri izdanja. Potom se 2013. godine održao u Teatru Ludowy u Krakovu u Poljskoj, a od 2016. djeluje u Pragu u Češkoj. U veljači 2019. godine Festival se održao u Augsburgu u Njemačkoj u Sensemble Theatreu”.

Gavran je jedini živući pisac u Europi koji ima kazališni Festival njemu posvećen, a koji se održavao izvan njegove domovine u 4 zemlje. Miro Gavran je do sada imao više od 350 kazališnih premijera na svim kontinentima u 40 zemalja, koje je vidjelo više od 4 milijuna gledatelja. Budući je Miro Gavran naš Novogradiščanin pozvao je naše predstavnike da mu se pridruže:

– Uz veleposlanicu Republike Hrvatske u Republici Češkoj gospođu Ljiljanu Pancirov, mala skupina Novogradiščana imala je iznimnu čast podržati našeg Miru Gavrana i njegov jubilarni 10. Gavranfest u Pragu – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

 

Komentari
Prethodni članakUdruga slijepih Nova Gradiška: Kako olakšati život osobama s oštećenjima vida
Sljedeći članakDugih dvanaest godina bez našeg anđela – zauvijek u srcima Toše Proeski