Učenici Osnovne škole Ljudevita Gaja Nova Gradiška i Područne škole Divoševci među najboljim su mladim ekolozima u Hrvatskoj, pokazali su rezultati Zelenog koraka, dm-ove akcije prikupljanja i recikliranja starog papira.

Učenici novogradiške škole osmi su put zaslužili priznanje prikupivši 4.140 kilograma staroga papira, dok su učenici PŠ Divoševci, s prikupljenih 2.040 kilograma papira, po prvi put među 10 škola koje su u Zelenom koraku prikupili najviše starog papira, a koje je dm nagradio s 1.350 eura za doprinos zaštiti okoliša.

Još 2012. godine prepoznali smo akciju Zeleni korak kao priliku da potvrdimo eko orijentaciju naše škole, ali i kao priliku za nabavku školske opreme. Kad god smo sudjelovali, pobijedili smo zahvaljujući našim učenicima i njihovim obiteljima. Imamo i kućicu za odlaganje starog papira u koju pohranjujemo prikupljeni i razvrstani papir“, istaknula je Blagica Pečnjak, ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška.

Uspjeh učenika iz Brodsko-posavske županije još je impresivniji, kada se uzme u obzir da je u ovogodišnjem Zelenom koraku sudjelovalo više od 14.700 osnovnoškolaca iz 100 škola diljem Hrvatske, koji su prikupili više od 100 tona starog papira za recikliranje.

Razveselila nas je vijest o osvajanju ove nagrade koju ćemo iskoristiti za potrebe nedavno osnovane Učeničke zadruge Vijojlice čija je glavna misao vodilja i svrha poticati ekološku osviještenost te kritičko mišljenje. Hvala dm-u na nagradi! Nadamo se kako će se ova akcija nastaviti i u budućnosti“, izjavila je učiteljica PŠ Divoševci Mirta Cerovski.

Nagradu za doprinos zaštiti okoliša zaslužili su i učenici Područne škole Zbjegovača (Banova Jaruga), PŠ Češko selo (Petrinja), PŠ Glavina Donja (Imotski) i PŠ Veliki Raven (Križevci) te učenici Osnovne škole Vela Luka, OŠ „dr. Ante Starčević“ Pazarište Klanac, OŠ Jurja Dobrile (Rovinj), i Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar (Varaždin).

Zelenim korakom želimo pokazati da svatko od nas može dati doprinos zaštiti okoliša i pozitivno utjecati na zajednicu. Uime dm-a želim zahvaliti učenicima koji su nam pomogli da i ove godine ostvarimo taj cilj te im čestitati na uspjehu. Podjednako nas veseli što u Zelenom koraku neke škole sudjeluju već dugi niz godina, kao što nas veseli kad nam se u očuvanju okoliša pridruže nove škole“, izjavila je Blaženka Vuić, područna menadžerica dm-a.

Zeleni korak jedna je od najdugovječnijih akcija dm-a u kojoj je od 2012. godine više od 235.000 osnovnoškolaca prikupilo čak 3.100 tona starog papira, čijim je recikliranjem spašeno više od 53.000 stabala.

Komentari
Prethodni članakBesplatne elektroničke knjige za sve ljubitelje pisane riječi: Dostupna i zbirka Novogradiščanke Sanje Šimić
Sljedeći članak“Ne može nam nitko ništa, jače smo od sudbine”: Urnebesna predstava “do suza” nasmijala posjetitelje