Društvo za promicanje književnosti na novim medijima početkom 2001. pokrenulo je projekt „Besplatne elektroničke knjige“ [BEK]. Mrežne stranice projekta (elektronickeknjige.com), kao i prvi naslov u okviru projekta javno su predstavljeni 26. svibnja 2001. u sklopu osječkog FAK-a. Otad je u okviru projekta BEK objavljeno 353 naslova u pet biblioteka: „Online“, „Mali rakun“, „Nije lektira“, „elektroDAF“ i  „elektroRI“.

U okviru biblioteke „Online“ objavljuju se naslovi uglednih, višestruko nagrađivanih i antologiziranih autorica i autora. Naglasak je na naslovima suvremene hrvatske književne produkcije, dok su u drugom planu publicistički, teorijski te prijevodni naslovi.

Tijekom 2023. godine, kako stoji na mrežnim stranicama BEK-a, objavljeno je 30 novih naslova, tako da je trenutno na mrežnim stranicama projekta od objavljena 353 dostupno 316 naslova. Prošlogodišnji naslovi objavljeni su uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a Zaklada Kultura nova uključila je DPKM u Program podrške 2022.

Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade: krajem 2023. godine projekt je premašio brojku od četiri milijuna i 400 tisuća korisnika, što u prosjeku iznosi više od 190 tisuća godišnje, a knjige su čitane i/ili preuzete 2.722.017 puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno gotovo 8 tisuća čitatelja.

Posebna zanimljivost je da se u njihovoj bazi nalazi se i knjiga novogradiške književnice Sanje Šimić. Riječ je o zbirci “Košute u splavarevom rublju” koju možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Sanja je rođena 1975. u Novoj Gradiški. Profesorica je sociologije i povijesti. Piše poeziju, sociološko-povijesne članke, pjesme i priče za djecu. Objavljivala je u časopisima Quorum, Libra, Književna revija, Vijenac, Zarez. Voditeljica je radionica kreativnog pisanja za djecu. Živi i radi u Novoj Gradiški.

Za rukopis zbirke pjesama Košute u splavarevom rublju dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike na manifestaciji Goranovo proljeće 1997.

Objavila: Košute u splavarevom rublju (poezija, 1997); Sonatine (poezija, 2017), Muzikalni rep (slikovnica, 2022).

Izvor: BEK Elektroničke knjige

Foto: Arhiva

Komentari
Prethodni članakBrodsko posavska županija: Raspisan javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poduzetnicima
Sljedeći članakUčenici Osnovne škole Ljudevita Gaja Nova Gradiška osvojili nagradu za doprinos zaštiti okoliša