Tijekom prošlog tjedna, u razdoblju od 13. do 19. svibnja, učenici sedmih razreda naše škole kao i učenici koji idu na dodatnu nastavu iz informatike, sudjelovali su na svjetskom online natjecanje u kodiranju pod nazivom JuicyGems u organizaciji Nelson Mandela University, Department of Computer Science iz Južnoafričke Republike.

U svijetu koji sve više pokreće tehnologija, razumijevanje kodiranja postalo je neophodno. Međutim, mnoga djeca, posebno ona u ruralnim ili slabije razvijenim zajednicama, nemaju pristup potrebnim resursima za učenje ovih vitalnih vještina. Tu dolazi JuicyGems, inovativna mobilna aplikacija koju je razvila organizacija Tangible, osmišljena za podučavanje kodiranja kroz zabavne i interaktivne igre na pametnim telefonima.

Zadatci unutar JuicyGems-a osmišljeni su tako da budu zanimljivi, razumljivi i zabavni, čineći složene koncepte kodiranja lako shvatljivima za djecu. Svaka razina je dizajnirana da bude interaktivna, potičući djecu na sudjelovanje u rješavanju problema i kritičkom razmišljanju.

Na natjecanju je sudjelovalo 1345 učenika iz 145 škola iz 8 država i tri kontinenta. Države čiji su učenici sudjelovali su: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Cipar, Kenija, Južna Afrika, Zambija, Zimbabve i Sjedinjene Američke Države.

“Iako smo ponosni na sve naše učenike koji su pristupili samom natjecanju, posebno pohvaljujemo učenicu sedmog razreda Luciju Sokić koja je ostvarila izuzetan rezultat koji ju je plasirao u top 10 programera.”- kažu iz škole.

Tekst/Foto: Kristina Slišurić, OŠ M. Gubec Cernik

Komentari
Prethodni članakBrodsko-posavska županija: 223,3 tisuće eura osigurano za potpore poljoprivrednicima za nabavu mehanizacije, strojeva i opreme
Sljedeći članakUsusret Gospodarskog sajma i manifestacije NG Wine FEST održano 4. međunarodno ocjenjivanje vina