Učenici Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška i profesor Marijan Vuk prijavili su se na natječaj sa svojim projektom “Automatizirana linija za punjenje bočica”, u kojemu je cilj robotskom rukom dovoditi bočice u dvije različite veličine na rotacijsku punilicu.

-” Ovaj model prikazuje primjenu u industriji u tvornicama na proizvodnim linijama. Učenici kroz vježbe na projektu mogu vidjeti kako to u industriji izgleda, naravno u puno manjim dimenzijama ali princip rada je sličan. Što se tiče nagrade na natječaju, pobjednik ide u obilazak njemačkih škola koje sudjeluju na projektima, imat će mogućnost posjeta takvim školama i prikupiti još znanja i iskustva. Osim rada na ovakvim projektima, učenici rade praktično i u sklopu svojih završnih radova. U području mehatronike ima puno programiranja, robotike, automatike, mi im u školi damo osnovno znanje koje mogu produbljivati kada se zaposle. Na taj način mogu biti dobri radnici u poduzećima,” – ističe profesor Vuk.

-” Pomoću 3D printera printali smo robotsku ruku i prijavili cijeli projekt na natječaj. FIlip Jažo, Robert Lukić, Matko Radošić također sudjeluju na projektu. Imamo robotsku ruku koja iz gravitacijske punilice uzima prazne kutije, zatim ih postavlja u rotacijsku punilicu koja rotira kutije do dijela koji ih puni, određena veličina kutije ide u posebnu stranu. Prvi dio bila je 3D ruka koju smo izradili prošle godine, rotacijsku punilicu i senzore smo dodali kasnije. Dobar je osjećaj doći od ideje do realizacije,” – kaže učenik Luka Butina, tehničar za mehatroniku iz 4.F razreda

Komentari
Prethodni članakArheološko istraživanje nalazišta Lipanovac – Pustošine (Grgurevo) u Drežniku
Sljedeći članakČlanovi HPD-a Graničar predstavili publikaciju “Naših 30 godina”